Davos: Trump bliver væk fra økonomisk topmøde i alpeby

Den amerikanske præsident har meldt afbud til det årlige økonomiske topmøde i Davos i Schweiz.

Donald Trump har aflyst sit tur til det årlige økonomiske topmøde, som bliver afholdt på skisportsstedet Davos, hvor verdenseliten samles fra den 22. januar og tre dage frem. (Foto: LEAH MILLIS © Scanpix)

USA’s præsident har aflyst sine planer om at deltage i World Economic Forums årlige økonomikonference, der foregår i Davos i Schweiz og begynder den 22. januar.

Det skriver han på Twitter.

- På grund af Demokraternes uforsonlige holdning til vores grænsesikkerhed og den meget vigtige nationale sikkerhed har jeg med al respekt valgt at aflyse min meget vigtige tur til Davos, skriver Donald Trump og undskylder.

Efter planen skal en større delegation fra den amerikanske regering afsted til konferencen, hvor verdenselitens politiske og økonomiske leder hvert år samles i flere dage. Og det kan ende med en regning, der ifølge mediet Quartz hurtigt kan løbe op i et tocifret millionbeløb.

Samtidig er dele af regeringen lukket ned på 20. dag, hvilket blandt andet betyder, at op mod 800.000 offentligt ansatte ikke får udbetalt deres løn og fortsætter det sådan, risikerer mange også at måtte se langt efter deres årlige skatterefundering.

Nedlukningen skyldes, at præsidenten i budgettet for 2019 har krævet 5,7 milliarder dollars til en grænsemur mod Mexico - et af hans mest fremtrædende valgløfte - men parterne i Kongressen kan ikke nå til enighed om finansiering af årets budget.

De demokratiske ledere i henholdsvis Repræsentanternes Hus og Senatet, Nancy Pelosi og Chuck Schumer, har blankt afvist at give efter for Trumps krav og kritiserer ham samtidig for at overdrive situationen ved grænsen mellem Mexico og USA for at sikre sig penge til at opfylde et valgløfte.

Forhandlingerne mellem parterne i Kongressen er gået helt i stå, og så sent som i går udvandrede præsidenten fra et møde med de demokratiske ledere og kaldte det "spild af tid".

Finansminister tager stadig afsted

Den amerikanske præsident er her til aften dansk tid ankommet til byen McAllen i delstaten Texas for at inspicere dele af grænseovergangen til Mexico midt i det, han hævder, er en både humanitær og national sikkerhedskrise.

Allerede tidligere i dag åbnede præsidenten for et afbud til det økonomiske topmøde i Davos, hvor flere tusind af verdens politiske og økonomiske ledere samles for at diskutere økonomiske udfordringer og løsninger.

- Jeg har regnet med at deltage og tale til det internationale samfund i Davos. Det er stadig planen, men fortsætter regeringen med at være lukket ned, så tager jeg ikke afsted, sagde han for få timer siden, inden han satte kursen mod McAllen.

Ifølge det amerikanske nyhedsmedie cnbc.com er det stadig planen, at den amerikanske finansminister, Steven Mnuchin, sammen med en mindre delegation vil rejse til den tre dage lange økonomikonference i Schweiz.

Facebook
Twitter