DDR's berygtede førstekvinde Margot Honecker er død

Enken efter Østtysklands kommunistiske leder Erich Honecker er død i Chile, skriver tysk nyhedsbureau.

En af Østtysklands mest indflydelsesrige damer er død i Chile. (Foto: A9999/_- -- © Scanpix)

Margot Honecker, enke efter Østtysklands mangeårige leder Erich Honecker, er fredag død i sit hjem i Chile - 89 år gammel.

Det erfarer det tyske nyhedsbureau dpa fra kilder tæt på familien.

Margot Feist mødte som ung Erich Honecker, mens han var leder af den kommunistiske ungdomsorganisationen FDJ i efterkrigstidens Tyskland.

Miss Bildung

Begge nåede senere til tops i det kommunistiske parti i DDR, hvor Margot Honecker selv blev undervisningsminister fra 1963 og frem til Murens fald i 1989.

"Miss Bildung" blev hun dobbelttydigt omtalt, fordi hun var minister for folkeuddannelse i DDR uden selv at have nogen videregående uddannelse.

Margot Honecker blev med sin målrettede og kompromisløse stil en markant person i DDR's statsadministration. Hun skærpede uddannelsesinstitutionernes ansvar for børn og unges politiske opdragelse og civile forsvarsvilje.

Hun gjorde karriere inden for de socialistiske ungdomsorganisationer, og i 1952 blev hun det hidtil yngste medlem af Folkekammeret, DDR's parlament, og kandidat til Centralkomitéen.

Det var i forbindelse med det politiske arbejde, at hun mødte Erich Honecker. Han var gift og havde en datter, men lod sig skille og giftede sig umiddelbart efter med Margot, der måneder inden havde født hans barn, Sonja.

I december 1991 flygtede ægteparret Honecher efter det kommunistiske systems opløsning til Rusland via den chilenske ambassade.

Mens Erich Honecker blev udleveret af den russiske regeringschef Boris Jeltsin til de tyske myndigheder til retsforfølgelse, så rejste Margot over til deres datter Sonja i Chile.

Den kræftsyge Erich Honecker fik i januar 1993 af humanitære årsager lov til at rejse over til sin kone og datter i Santiago i Chile, hvor han døde i maj 1994.

Siden levede Margot Honecker en tilbagetrukket tilværelse og nægtede i lang tid at give interview til journalister. Hun brød dog nogle år tilbage tavsheden i et længere interview til den tyske tv-kanal ARD.

I interviewet forsvarede hun det kommunistiske styre og klagede over den pensionsydelse, som hun fik hver måned fra Tyskland.

/ritzau/