De andre talte om politik – Trump stjal rampelyset

Natten til i dag tørnede Republikanernes kandidater atter sammen på direkte tv på CNN. Donald Trump forsøgte igen at stjæle rampelyset – mens de voksne talte om seriøs politik.

Den republikanske præsidentkandidat Donald Trump forholdt sig tavs, når der blev talt om politisk indhold. (Foto: FREDERIC J BROWN © Scanpix)

Han er både en velsignelse og en forbandelse. Donald Trump er mangemilliardær, megaloman og Republikanernes favorit til posten som USA's næste præsident.

På den ene side hev han seertallene i vejret på den debat, der fandt sted i nat i Simi Valley i Californien, og han sikrede underholdningen igen.

Men han skader den politiske debat og skygger for langt vigtigere emner. For alt handler om Donald Trump i USA i disse måneder – og debatten i aften var ingen undtagelse.

Trump, Trump, Trump

CNN's værter åbnede aftenens debat med at stille spørgsmålstegn ved Trumps duelighed – er det ansvarligt at give ham nøglerne til USA's atomvåbenarsenal?

Nej, lød det samstemmende fra de øvrige kandidater. Især Jeb Bush brugte en stor del af debatten på at angribe Donald Trump direkte. Problemet med Trump er, at angrebene kun giver ham mere taletid – og større bifald. De andre kandidater kan ikke lade være med at fodre ham.

De voksne taler

Aftenens lyspunkter var de lange perioder i debatten, hvor de øvrige kandidater faktisk talte om politisk indhold: Forholdet til Rusland, aftalen med Iran, kampen mod Islamisk Stat og USA's økonomi. Og Donald Trump holdt sin mund.

Værterne på CNN bad ham ikke forholde sig til de mange seriøse emner, og Trump selv blandede sig ikke. Og derfor fik seerne faktisk en lang række seriøse diskussioner mellem de øvrige kandidater på scenen. Underholdningsværdien faldt, men republikanerne fik tegnet et billede af et klart og troværdigt alternativ til Hillary Clinton.

Især på sikkerhedspolitikken forsøger det republikanske felt at genoplive deres image som det stærke parti. Og på det emne står feltet samlet mod Barack Obama og Hillary Clinton.

Den 11. kandidat

Aftenens overraskelse var en kvinde ved navn Carly Fiorina. Hun er den 11. kandidat, og kvalificerede sig kun med nød og næppe i meningsmålingerne til at stå på podiet. Hendes opbakning vokser og hendes stjerne i Det Republikanske Parti er stigende.

Hun lagde ud som en relativt ukendt kandidat – hun har en fortid som direktør i it-virksomheden Hewlett-Packard. Hun er en outsider, ligesom Donald Trump. Og hun er den eneste i feltet, der kan matche ham.

Trump sagde i en artikel forleden, at hendes ansigt ikke er passende til en præsident. Til stor forargelse for mange amerikanere.

- Se på det ansigt! Hvem kan stemme på det? Kan du forestille dig det ansigt på en præsident, sagde Trump i en artikel i magasinet Rolling Stone.

Carly Fiorina fik lov til at svare igen i aftenens debat:

- Kvinder over hele landet hørte, hvad Hr. Trump sagde, svarede hun. Mere havde hun ikke brug for at sige. Donald Trump har mødt en værdig modstander for første gang i valgkampen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk