De britiske aviser reflekterer nok engang over brexit: 'Vores fremtid. Vores Britannien. Vores skæbne'

Fra i dag er Storbritannien ikke længere medlem af EU.

Winston Churchill-statuen i London ses foran parlamentsbygningen fredag morgen den 1. januar 2021. (Foto: VICKIE FLORES © Scanpix)

Fredag markerer ikke blot begyndelsen på et nyt år for Storbritannien. Det er også begyndelsen på livet uden for EU efter 48 år som fremtrædende medlem.

Den nye virkelighed reflekterer de britiske aviser over på den første dag i det nye år. Avisen Daily Express, som er tilhænger af brexit, har en forside, der har ordet "Freedom" (frihed, red.) skrevet på tværs af Storbritanniens flag.

Dertil følger: "Vores Fremtid. Vores Storbritannien. Vores skæbne".

The Times, der tilbage i 2016 gerne så, at Storbrittanien forblev en del af EU, skriver på forsiden om premierminister Boris Johnsons nytårstale og dennes brexit-budskab.

- Vi har vores frihed i vores egne hænder, og det er op til os at få mest muligt ud af det, siger Boris Johnson i sin nytårstale:

- Vi har været banebrydere i Storbritannien med hensyn til vacciner og bedre end vores venner i EU.

Og i avisen Daily Telegraph giver Boris Johnson selv sit besyv med.

Han skriver, at Storbritannien siden 1973 har haft et "trygt europæisk hjem". Men ved at komme ud af det sikre er der muligheder ud over det sædvanlige, mener premierministeren.

- I krise, uden fanfare, forlader Storbrittanien endelig EU-æraen, skriver The Guardian på forsiden.

- Fra fredag morgen står enkeltpersoner og virksomheder både i Storbritannien og udenfor over for et svimlende nyt bureaukrati, raporterer avisen, der var stor fortaler for at blive i EU.

For nylig er "The Office for Budget Responsibility", en slags uafhængig, økonomisk vagthund i regeringen, kommet frem til, at brexit vil skrumpe det britiske BNP med mindst fire procent over de kommende år.

Ifølge den britiske regerings egen vurdering kommer landets virksomheder fremover til at skulle udfylde 215 millioner ekstra tolddokumenter om året, som samlet set vil komme til at koste knap 60 milliarder kroner - også årligt.

Den britiske regering har meddelt, at der skal ansættes 50.000 nye toldere til at tage sig af det. Og ifølge det britiske finansministeriums beregninger vil det britiske bruttonationalprodukt trods den nye aftale skrumpe med 5,2 procent i løbet af de kommende 15 år.

Selvom Storbritannien tidligere på måneden blev enig med EU om en frihandels- og samarbejdsaftale, der fastsætter en række nye spilleregler - heriblandt at der hverken skal pålægges told på de varer, de sælger til hinanden, eller indføres importkvoter, der kan begrænse samhandlen - så bliver det alligevel en noget anderledes og mere bøvlet virkelighed, mange virksomheder på begge sider af Nordsøen vågner op til i morgen.

Den nye aftale kommer nemlig ikke til at videreføre det forhold, landene har i dag. Og der vil blive rejst nye handelsbarrierer, som kommer til at præge deres handelsforhold.

Tabloidavisen Daily Mirror skriver på forsiden "skål for, at man kan smile igen i 2021", men bemærker videre, at Storbritannien står overfor store udfordringer med såvel corona som brexit i 2021.

Daily Mirror opfordrede i 2016 deres læsere til at stemme for at blive i EU.

Avisen Independent, som ligeledes er for EU, forholder sig skeptisk over for Storbritanniens fremtid. Den spørger på forsiden, om Storbritannien nu er sluppet fri eller måske snarere er hægtet af.

Landet største avis, The Sun, dedikerer det meste af forsiden til covid-19-vaccinen, men har i kolofonen øverst et lille nedkog af premierminister Johnsons nytårstale, hvor brexit var et stort tema.

- (Johnson, red.) lover, at vores nyfunde frihed vil sætte turbo på Storbritannien, skriver avisen, der er varm fortaler for brexit.

(Foto: Søren Winther Nørbæk (Grafik))

Brexit, som har været på dagsordenen i EU og Storbritannien siden briternes folkeafstemning i 2016, er fredag den 1. januar 2021 en realitet efter knap et års overgangsordning.

Erhvervsavisen The Financial Times, der er arg modstander af brexit og afstemningen i det hele taget, stiller spørgsmålet, hvordan Boris Johnson vil bruge landets hårdttjente frihed.

Brexit kort

  • Storbritannien siger farvel til EU's regler, mens den fri bevægelighed for over 500 millioner mennesker mellem Storbritannien og de 27 EU-lande også er et afsluttet kapitel.

  • For første gang i årtier er strengere toldkontrol vendt tilbage til grænserne mellem EU og Storbritannien, selv om handelsaftalen, som faldt på plads juleaftensdag, betyder, at der opretholdes en told- og afgiftsfri handel med varer.

Juridisk forlod Storbritannien EU den 31. januar 2020, men de seneste 11 måneder har der været en overgangsperiode, der har holdt landet i EU's indre marked og toldunion indtil nytår.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter