Tyrkiet var tidligt i morges dansk tid ude at bede om international hjælp til at håndtere katastrofen efter jordskælvene i den sydlige del af landet.
Det stod hurtigt klart, at landet ikke kunne stå alene med konsekvenserne af et så voldsomt jordskælv, og de første hold af internationale eksperter er allerede blevet sendt afsted fra Holland og Rumænien.
Det er EU, som koordinerer hele den europæiske indsats, og yderligere otte hold er på vej mod området, der tæller mindst ti tyrkiske byer.
- Ti redningshold er hurtigt blevet mobiliseret for at støtte de første indsatser på stedet. Italien, Spanien og Slovakiet har også tilbudt deres redningshold til Tyrkiet, står der i en udtalelse fra EU's udenrigschef, Josep Borrell og EU-kommissæren for krisestyring, Janez Lenarcic.
Det betyder, at Bulgarien, Kroatien, Tjekkiet, Frankrig, Grækenland, Ungarn, Malta, Holland, Polen og Rumænien er de første til at samarbejde med tyrkerne.
VIDEO Indbyggerne i den tyrkiske by Malatya flygter, mens en bygning pludselig kollapser
Man kommer ikke bare væltende
Det er EU, som beder de enkelte lande om at deltage i eftersøgnings- og redningsarbejdet.
Ellers er der risiko for, at hjælpearbejdet ender i kaos.
Det fortæller chefen for Beredskabsstyrelsens internationale beredskab, Jens Oddershede.
- Hovedreglen er, at man ikke bare kommer væltende, så det hele bliver et stort rod, og der ikke er effektivitet og koordination på stedet, forklarer han.
Første bølge, som Jens Oddershede kalder det, handler om at redde liv, og det er tyrkerne allerede godt i gang med.
Samtidig bliver der også bjærget omkomne, og dødstallet stiger fortsat hele tiden.
Lige nu har over 1.700 mistet livet i Tyrkiet og Syrien, og mere end 7.000 er såret. Derudover er mindst 3.000 bygninger kollapset, har de tyrkiske myndigheder oplyst.
Løkke håber på dansk hjælp
Beredskabsstyrelsen har ikke længere et redningshold at sende af sted til internationale operationer, så Jens Oddershede ved endnu ikke, om Beredskabsstyrelsen bliver bedt om at bidrage i Tyrkiet.
- Vi har ikke et redningshold vi kan sende ud i første bølge. Til gengæld kan vi udsende eksperter samt folk inden for logistik og sundhedspersonale.
- Vi prøver at finde ud af deres behov via EU og de tyrkiske udmeldinger, og så prøver vi at matche det med, hvad vi selv har på hylderne. Så snart vi har det match, taler vi med Udenrigs- og Forsvarsministeriet, om vi kan gøre en forskel, siger han.
Ifølge udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) ønsker Danmark at hjælpe i Tyrkiet i koordination med de andre EU-lande.
- Vi ser ind i, hvordan vi kan assistere. Det håber og tror jeg på, at vi kommer til, siger Lars Løkke Rasmussen.
Han understreger, at Danmark ønsker at støtte i koordination med andre lande i EU.
Hvad angår Syrien, som også er hårdt ramt af jordskælvet melder EU, at man er parat til at støtte Syrien gennem sine humanitære bistandsprogrammer.