De forsvarede Kongressen under angrebet den 6. januar: 'Jeg tænkte, at det er sådan her, jeg kommer til at dø'

Et undersøgelsesudvalg er nu i gang med at finde ud af, hvad der skete den dag, USA's kongres blev angrebet.

De fire betjente (venstre til højre) Aquilino Gonell, Michael Fanone, Harry Dunn og Daniel Hodges fortalte i aftes, hvordan de oplevede stormen på Kongressen den 6. januar.

Der var tidspunkter, hvor de frygtede for deres liv.

Tidspunkter, hvor de blev overfaldet, overmandet, slået med deres egne våben og mast i forsøget på at holde grupper af hidsige demonstranter væk på den dag, som USA's præsident, Joe Biden, har kaldt "en af de mørkeste dage i landets historie".

Der er tale om betjentene, der forsøgte at holde stand den dag, den amerikanske regeringsbygning blev indtaget af horder af vrede og voldelige demonstranter, som kort tid forinden havde været samlet til et vælgermøde for Donald Trump.

Med slagord og trusler mod navngivne politikere overmandede de betjentene og tiltvang sig adgang til bygningen og belejrede alt fra talerstole til de folkevalgtes kontorer, altimens politikere i alt hast måtte evakueres fra Kongressens to kamre.

I aftes forklarede fire af de betjente, der var til stede i Kongressen, hvad de oplevede den 6. januar. Det skete foran et udvalg af flere af de politikere, der også var på arbejde den dag.

- Jeg blev også mast af demonstranterne. Jeg kunne mærke, at jeg ikke kunne trække vejret og husker, at jeg tænkte, 'det er sådan her, jeg kommer til at dø', mens jeg forsvarer, indgangen, fortalte betjenten Aquilino Gonell, der flere gange måtte tørre øjnene med et lommetørklæde.

Frygtede at blive lynchet

En anden af betjentene, Daniel Hodges, fortalte, hvordan han blev slået, mast og holdt fanget i en døråbning, mens han forsøgte at holde demonstranterne ude og sagde, at han på et tidspunkt frygtede at blive "lynchet".

Her fortæller Hodges, hvad han oplevede under angrebet:

Hodges fortalte, at han efterfølgende har lidt af hjernerystelse, som han formoder, skyldes skader, han pådrog sig under angrebet, hvor han blev angrebet, mens han sad fast i døråbningen.

- Direkte foran mig stod en mand, som så sit snit til at udnytte, at jeg ikke kunne gøre noget. Han tog fat i min gasmaske og brugte den til at banke mit hoved ind i døren og flåede den af mit hoved, sådan at stropperne strammedes om min hals, fortalte betjenten.

Sådan her så det ud, da betjent Hodges blev mast og holdt fanget:

Manglende sikkerhedsopbud

Fem personer har mistet livet efter angrebet på den amerikanske parlamentsbygning heriblandt en betjent. En de demonstranter, der omkom, er en kvinde, som blev skudt af en betjent, mens tre andre mistede livet under protesterne som følge af "medicinske komplikationer".

Mange har siden spurgt, hvordan det kunne ske, at voldelige ballademagere så relativt let tvang sig igennem politiets og sikkerhedspersonalets afspærring.

En undersøgelse udarbejdet af Senatet konkluderer, at der var alvorlige fejl og mangler ved sikkerhedsopbuddet ved regeringsbygningen den 6. januar, ligesom også en del videomateriale peger i den retning:

Betjentenes bøn til politikerne i går var da også at bruge undersøgelsen, der nu er iværksat, på at få svar på, hvordan og ikke mindst hvem der skal have ansvaret for, at det gik så galt.

- Der blev udført et angreb den 6. januar, og en eller anden har stået bag. Jeg vil gerne have, at I kommer til bunds i det her, lød det blandt andet fra betjenten Harry Dunn.

Her kan du se mere af Harry Dunns forklaring:

Det er primært medlemmer af Demokraterne, som sidder i udvalget. Flere republikanske politikere har boykottet det og afskrevet det som en politisk motiveret undersøgelse.

Dog har to republikanere, Liz Cheney og Adam Kinzinger, der begge åbent har kritiseret Donald Trump i skarpe vendinger, sagt ja til at være en del af undersøgelsesudvalget.

De to medlemmer af Repræsentanternes Hus Liz Cheney og Adam Kinzinger er begge blevet kritiseret af deres republikanske kolleger for at sige ja til at være med i undersøgelsesudvalget. (Foto: Pool © 2021 Getty Images)

En beslutning, de i deres politiske bagland har fået kritik for, mens Demokraterne har rost dem. Men det her handler ikke om politik, påpegede Harry Dunn i går under sin forklaring.

- Liz Cheney og Adam Kinzinger bliver hyldet som helte. Og selvom jeg er enig, er jeg nødt til at spørge: Hvorfor? Fordi de vil høre sandheden? Hvorfor er sandheden så svær at få frem? Det er det åbenbart nu i USA, sagde betjenten.

Det vides endnu ikke, hvornår den næste høring i udvalget finder sted, men det forventes at blive i løbet af august. Udvalget vil ikke udelukke, at det muligvis kan komme på tale at indkalde nogle af de tidligere ansatte fra Trump-administrationen - eller endda den tidligere præsident selv.

I februar blev den tidligere præsident frikendt af Senatet i rigsretssagen, hvor han var anklaget for at have opildnet til angrebet på Kongressen. Flere end 500 personer er blevet sigtet efter at have taget del i angrebet, og i forrige uge blev en 38-årig mand idømt den første fængselsdom i forbindelse med sagen.

Facebook
Twitter