De Gule Veste spreder sig til Belgien og Holland

I flere andre lande lader demonstranter sig inspirere af den franske protestbevægelsen 'De Gule Veste'.

En kvinde løber forbi de demonstranter, der lørdag gik på gaden i Rotterdam iført gule veste. (Foto: AFP PHOTO/ ANP ROBIN UTRECHT © Ritzau Scanpix)

Flere hundrede demonstranter er ifølge en talskvinde for politiet i Bruxelles blevet anholdt i protester inspireret af 'De Gule Veste' i Frankrig. Det oplyser talskvinden Ilse van de Keere til nyhedsbureauet AFP.

Protestbevægelsen 'De Gule Veste' har sit udspring i Frankrig. Her er der uro i Paris, hvor optagelser fra AFP viser butikker, der bliver plyndret, og politi, som bruger vandkanoner og tåregas.

I Bruxelles brugte betjente lørdag peberspray og kom i klammeri med demonstranter, da en gruppe forsøgte at bryde gennem en barrikade rundt om EU's institutioner i byen.

Protesterne lørdag startede et andet sted i byen og bevægede sig mod den del af byen, hvor EU's institutioner ligger. Det forstyrrede tog- og biltrafik i byen på en stor dag for julehandel på sin vej.

Politiet i Bruxelles har mobiliseret hundredvis af betjente, efter demonstranter fra "De Gule Veste" i landet har været involveret i sammenstød med politiet og sat ild til to politibiler i de seneste uger.

Også i Holland har "De Gule Veste" inspireret folk til at gå på gaden lørdag.

Utilfredshed overafstand mellem politikere og vælgere

I Rotterdam gik et par hundrede demonstranter lørdag gennem byen i de synlige veste. Her foregik demonstrationerne fredeligt med sang og uddeling af blomster.

En af dem, der gik med, var 67-årige Ieneke Lambermont.

- Vores børn arbejder hårdt, men de skal betale skat alle mulige steder. Man kan ikke betale for boliger mere. Det går ikke godt i Holland, siger hun.

- Det sikkerhedsnetværk af velfærd, der var, da vi voksede, er væk.

- Regeringen sidder ikke på sine poster for folkets skyld. De er der for at beskytte deres egne interesser.

Hverken i Belgien eller Holland har der været forslag om en stigning i afgifter på blandt andet brændstof. Det var ellers katalysatoren for bevægelsen "De Gule Veste" i Frankrig, hvor bevægelsen udspringer.

I stedet er bevægelsen i de to lande tilsyneladende utilfreds med en voksende afstand mellem politikere og vælgere.

/ritzau/AP