De har været med til at bygge Qatars stadioner: I dag fulgte migranter Danmarks første kamp på storskærm

Mange migrantarbejdere har ikke råd til at købe billetter til kampene i Qatar.

Migrantarbejdere i Qatar følger med i Danmarks kamp mod Tunesien. (Foto: © Dr)

Hundredvis af migrantarbejdere i Qatar havde taget plads i eftermiddagssolen, da Danmark og Tunesien i dag spillede deres første VM-kamp.

Ikke på det stadion, som mange af dem har været med til at bygge, men på græsset i et gammelt cricketstadion i Dohas industrikvarter, hvor mange migrantarbejdere bor.

Her bliver kampen nemlig vist på storskærm.

- Jeg elsker fodbold, siger Mohammad Amir fra Pakistan, der har taget plads på tribunen. Han kom til Qatar for at arbejde for et års tid siden.

- Først så vi Saudi-Arabien mod Argentina og nu Danmark mod Tunesien, forklarer en mand fra Nepal, der har været i Qatar i tre år, hvor han arbejder som maler.

Tilskuerne er mænd og kommer primært fra Bangladesh, Nepal, Indien, Pakistan og Kenya, forklarer fortæller DR's mellemøstkorrespondent, Puk Damsgård, der ser kampen med de mange fans.

- Folk er her med venner og kolleger for at se fodbold.

I halvlegen er der høj musik, popcorn, fodboldquizzer og underholdning på hindi. Nogle tager billeder og selfies foran Qatars officielle VM-logo, så venner og familie derhjemme kan følge med.

Dyrt at købe billet

Alle VM-kampene bliver vist gratis på storskærmen på det gamle cricketstadion.

- Det er dyrt at købe billetter til kampene, så vi ser dem gratis her i fanzonen, forklarer Mohammad, der kom til Qatar fra Nepal for 15 år siden.

Tilskuerne jublede, da det så ud til, at Danmark havde scoret et mål mod Tunesien.

Personer, der bor i Qatar, kan få adgang til billigere billetter, men det kan dog stadig være en dyr omgang som migrantarbejder.

- Lønnen er ikke så god, siger en håndværker fra Indien, der har arbejdet på en stadion-byggeplads det seneste halvandet år.

- Men det er et lille problem, indskyder han.

Arbejdere i Qatar følger med i Danmarks første VM-kamp mod Tunesien, der endte 0-0.

Massiv kritik af arbejdsforhold

Selvom der har været massiv international kritik af arbejds-, leve- og lønforholdene for mange af de tusindvis af migranter, der arbejder i Qatar, er det ikke en kritik, man umiddelbart deler - eller har lyst til at dele - ved visningen af den danske landskamp i udkanten af Doha.

- Det kan være, at nogle af virksomhederne her i Doha har nogle problemer. Det er ikke regeringens problemer, mener Mohammad fra Nepal.

- Forholdene er blevet bedre. Jeg kan ikke kritisere Qatar for noget, siger han til DR.

Det kan være, at mange ikke har lyst til at kritisere styret i Qatar, når man bor og arbejder i landet, forklarer mellemøstkorrespondent Puk Damsgård.

- Der er ingen tvivl om, at migrantarbejderne er meget bevidste om, hvad de siger på tv. Det kan få konsekvenser for dem at kritisere Qatar. Det er nogle lidt andre historier, jeg hører, når kameraet er slukket. Der fortæller de om at arbejde i varmen, ikke at få løn eller føle sig presset til overarbejde.

Mohammad Amir fra Pakistand har været i Qatar i 1,5 år.

Mohammad Amir fra Pakistan er også tilfreds med sine arbejdsforhold i Qatar, hvor han bor med sin familie.

Han er dog kommet til skade flere gange i løbet af de 18 måneder, han har boet og arbejdet i Qatar, fortæller han til DR.

- Man bliver nødt til at ofre sig selv for sin familie. Jeg er faldet flere gange på mit arbejde, men sådan er livet, siger Mohammad Amir.

- Vi er nødt til at gøre det.