De kronede coronadage er forbi: Nu bliver tusindvis af amerikanere fyret

18.000 medarbejdere hos Amazon kan forvente at blive afskediget, og andre store virksomheder vifter også med fyresedlerne.

Amazon havde sammen med blandt andre Meta et par indbringelsesrige år, da coronapandemien rasede i det meste af verden. Nu er forbrugsmønsteret tilbage til normalen, og det vil koste medarbejdere. (Foto: © THOMAS SAMSON, AFP or licensors)

Selvom mange amerikanske virksomheder led store økonomiske tab under coronapandemien, så var der også dem, der skummede fløden og oplevede et stort boost i efterspørgslen på deres produkter og services.

Det gjaldt blandt andre online-handelsplatformen Amazon, som i løbet af de to år, coronaen rasede, fordoblede antallet af deres medarbejdere.

Ifølge Mads Peter Søndergaard, der er ansvarlig for vækstaktier hos Maj Invest, blev der i perioden udvidet med omkring 800.000 medarbejdere i den amerikanske virksomhed.

For med hjemmearbejde, manglende udlandsrejser og lukkede butikker blev købelysten for mange stillet på handelsplatforme på nettet.

Nu har støvet fra coronapandemien lagt sig, og det samme har den store efterspørgsel på online-handel, forklarer Mads Peter Søndergaard.

- Der er en afmatning i økonomien, og så er der en normalisering i forbrugsmønstrene, der gør, at vækstraterne for online-handel ikke længere er så høje, som de var gennem pandemien, siger han.

Det er blandt andet derfor, at Amazons administrerende direktør, Andy Jassy, tidligere på ugen meddelte, at lidt over 18.000 medarbejdere i handelsgiganten vil blive afskediget.

Amazon er USA's andenstørste arbejdsgiver. Kun overgået af det amerikanske forsvar.

Efterspørgslen - og verden - er ikke den samme

Ifølge Mads Peter Søndergaard vil Amazon ikke afskedige folk på distributionscentrene. Det er i højere grad kontoransatte i blandt andet HR-afdelingen, der kan forvente at vinke farvel til deres arbejde inden længe.

- Det er også folk, der har stået for rekruttering af medarbejdere de seneste par år, der bliver fyret, siger han.

Amazon er ikke den eneste amerikanske gigant-virksomhed, som står over for omfattende fyringsrunder. Selskabet Meta, der ejer Facebook og Instagram, annoncerede i november, at op mod 11.000 medarbejdere stod til at få en fyreseddel i hånden.

Mark Zuckerberg, ejeren af virksomheden Meta, der står bag Facebook og Instagram, annoncerede i november, at omkring 11.000 medarbejdere skulle fyres. (Foto: © Mandel NGAN, Ritzau Scanpix)

Årsagen er stigende omkostninger og et svagt annoncemarked som følge af inflation og en begyndende økonomisk nedtur, lød det dengang fra Meta. De kronede coronadage går på hæld, og nu skal der ryddes op i medarbejderstaben.

- Flere af de her selskaber oplevede coronapandemien som et boost i efterspørgslen på deres services, så de gik efter den mulighed, der var, og ansatte flere mennesker, siger Mads Peter Søndergaard.

Fortsat godt gang i hjulene

Store virksomheder som Salesforce, Twitter og Sisco har også måttet afskedige mange medarbejdere. Men på trods af at flere store amerikanske virksomheder må ty til massefyringer efter de kronede coronadage, ser det samlede billede over USA's jobmarked anderledes ud.

I december blev der skabt 223.000 arbejdsplader i USA uden for landbruget. Det oplyser beskæftigelsesministeriet i Washington. Tallet er en del højere end de 200.000 arbejdspladser, som et panel af økonomer havde forventet.

- Jobvæksten fortsætter ufortrødent i USA. Set for 2022 er det helt vilde tal for jobskabelsen, og det kommer tilmed oven på et endnu vildere 2021, siger cheføkonom Jeppe Juul Borre fra Arbejdernes Landsbank til Ritzau.