De Liberales partiråd siger ja til ny svensk regering

De Liberales partiråd siger ja til det nye regeringssamarbejde med 62 stemmer mod 30.

Stefan Löfven har samlet opbakning til at blive statsminister. (Foto: HANNIBAL HANSCHKE © Scanpix)

I Sverige har De Liberales partiråd ifølge TT i dag truffet beslutning om, at partiet vil sige ja til Stefan Löfven som statsminister for en ny regering med støtte fra fire partier.

De Liberales partiråd siger ja til det nye regeringssamarbejde med 62 stemmer mod 30.

Dermed er der banet vej for en regering bestående af Socialdemokraterne og Miljøpartiet med støtte fra Centerpartiet og De Liberale.

Miljøpartiet har også sagt ja til aftalen i dag.

Centerpartiet og De Liberale, der fik henholdsvis 8,6 og 5,5 procent af stemmerne ved valget i september, har hidtil været en del af Sveriges borgerlige blok, Alliancen.

- Vores partier har forskellige ideologiske udgangspunkter, men forenes for at forsvare det liberale demokratis grundsten, lyder det i det 16 sider lange udkast til regeringsaftalen.

Liberal politik

Hos Centerpartiet har Annie Lööf erkendt, at det ikke er den ideelle løsning. Men at det er den bedste i betragtning af den nuværende situation.

- Som vi alle ved, har vi haft en vanskelig parlamentarisk situation i Sverige. Vi har målrettet arbejdet på at løse regeringsproblemet.

Sverige gik til valg den 9. september.

De Liberales partileder, Jan Björklund, mener, at det udkast til en regeringsaftale, som Socialdemokraterne, Miljøpartiet, Centerpartiet og De Liberale fredag enedes om, vil resultere i en mere liberal politik.

- Ja, det må man sige. Det her er en mere borgerlig politik, end Alliance-regeringen gennemførte på det økonomiske område, siger han.

Ved valget i september blev Socialdemokraterne det største parti, det borgerlige Moderaterne næststørst og Sverigedemokraterne nummer tre.

/ritzau/TT

Facebook
Twitter