De sidste amerikanske tropper har forladt Afghanistan

Den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken holdt et pressemøde, hvor han satte punktum for den amerikanske tilstedeværelse i Afghanistan. (Foto: © JONATHAN ERNST, Ritzau Scanpix)

USA har gennemført tilbagetrækningen af amerikanske tropper fra Afghanistan. Det sidste amerikanske fly har for kort tid siden forladt Kabul.

Det bekræfter lederen af den amerikanske hærs centralkommando, Kenneth McKenzie, ifølge Reuters.

Dermed er 20 års amerikansk tilstedeværelse i Afghanistan afsluttet.

General McKenzie har ved et pressemøde orienteret om amerikanernes afsluttende tilbagetrækning. Han har fortalt, at de sidste civile amerikanere blev fløjet ud af Kabul for 12 timer siden. Man var klar til at tage imod flere, men de nåede ikke frem, inden det sidste amerikanske fly med tropper ombord lettede klokken 21.29 mandag aften dansk tid.

- Der er mange hjertekvaler forbundet med denne afrejse. Vi fik ikke alle dem ud, som vi gerne ville. Men jeg tror, at selvom vi var blevet der yderligere 10 dage, ville vi heller ikke have fået alle ud, sagde McKenzie ved et pressemøde i Pentagon.

2000 hardcore IS-krigere

Han oplyste desuden, at den amerikanske ambassadør i Afghanistan, Ross Wilson, var ombord på det sidste fly på vej ud af Afghanistan.

Generalen roser i øvrigt Taliban for at have været 'hjælpsomme og nyttige' i forbindelse med den afsluttende amerikanske tilbagetrækning.

Ifølge McKenzie er der '2000 hardcore IS-krigere' i Afghanistan. Han forudser, at Taliban vil blive udfordret'i forhold til at sikre Kabul, men de nye magthavere gjorde en god indsats for sikre at lufthavnen i forhold til den amerikanske exit.

Taliban ser den amerikanske exit, som afgørende i forhold til at opnå uafhængighed.

- Den sidste amerikanske soldat har forladt lufthavnen i Kabul, og vores land har opnået fuldkommen uafhængighed, siger talsmanden Qari Yusuf ifølge Reuters til tv-kanalen Al Jazeera.

Den amerikanske præsident Joe Biden har sent mandag aften sendt en udtalelse ud, hvor han fastslår, at verden vil holde Taliban op på løftet om at tillade fri rejse for dem, der ønsker at forlade landet.

Han vil tirsdag aften dansk tid holde en tale til nationen, hvor han vil uddybe sin beslutning om at trække de amerikanske styrker ud af Afghanistan.

Vil fortsatte anstrengelserne for at hjælpe

Klokken 01.00 dansk tid trådte den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken frem og fastslog, at den amerikanske militære operation i Afghanistan nu er slut.

- Den militære operation er overstået, nu begynder den diplomatiske mission.

- Vi vil fortsætte vores anstrengelser for at hjælpe amerikanere, afghanere og udlændige med at komme ud af Afghanistan, hvis de ønsker det.

- Og vi vil holde Taliban fast på deres løfte om, at de mennesker, der ønsker at forlade Afghanistan, får mulighed for det.

Blinken konstaterede, at der er under 200, nok nærmere 100 amerikanske statsborgere, som stadig befinder sig i Afghanistan, og som gerne vil forlade landet.

Blinken benyttede også lejligheden til at takke alle de amerikanske diplomater og soldater, som han roste for at have udført en heltemodig indsats under meget svære vilkår i forbindelse med evakueringen fra Afghanistan. Hans tanker gik ikke mindst til de 13 amerikanske soldater, som mistede livet under et angreb fra ISIS-K ved lufthavnen i Kabul.

- De var næsten alle i begyndelsen af 20erne, og dermed var de også kun babyer eller småbørn tilbage 2001, da krigen i Afghanistan begyndte.

Blinken takkede også de allierede lande, som har arbejdet side om side med amerikanerne i forbindelse med evakueringen fra Kabul. Afslutningsvis forsikrede han om, at USA fortsætter arbejder i Afghanistan, selvom man ikke længere er militært til stede i landet.

Artiklen er løbende opdateret med citater og flere detaljer.