- De skal ikke sprede vold og racisme i mit navn

27-årige Matilda Pråmer er en af de mere end 5.000 svenske kvinder, som siden weekenden har protesteret på de sociale medier i Sverige.

Matilda Pråme og andre svenske kvinder deler i stor stil en tekst som denne på sociale medier for at svare igen på overfaldene i Stockholm i fredags. (Foto: Mette Stender Pedersen © Matilda Pråme)

- Som kvinde ønsker jeg ikke at blive brugt - mod min vilje - som et redskab for en andens voldelige og racistiske dagsorden.

Sådan siger 27-årige Matilda Pråme, der er en af de mere end 5.000 svenske kvinder, som siden weekenden har protesteret på de sociale medier i Sverige.

Årsagen er overfaldene på unge indvandrere fredag aften og de flyveblade, der blev delt ud ganske få timer før.

I dem forklarer gruppen bag, at de selv er nødt til at "uddele den straf, de fortjener", og overfaldene forsvares på sociale medier med, at formålet var at "beskytte svenske kvinder".

Men den køber Matilda Pråme ikke.

- Hvis de her mænd virkelig havde kvinders interesser i tankerne, havde de for længst sagt fra over for vold mod kvinder i samfundet, for det er langt fra nyt. I stedet ser jeg det som et påskud for at anvende vold og sprede racisme, siger hun.

Klik på play.

Flere hundrede mørktklædte mænd gik fredag aften til angreb mod personer med et udenlandsk udseende på Sergels Torv og omkring hovedbanegården i Stockholm.

- Jeg kan kun tale for mig selv, men det som jeg - og mange andre kvinder - er blevet oprørte over, er, at vi anvendes som værktøj i deres dagsorden, siger Matilda Pråme.

Derfor greb den 27-årige sygeplejerskestuderende til tasterne.

- Ved at dele et foto af mig selv med hashtagget #inteerkvinna (ikke jeres kvinde, red.) vil jeg gerne vise, at det ikke er noget, jeg støtter op om, forklarer hun.

- Slet ikke når det giver brændstof til det had og racisme, som så mange mennesker dagligt lider under i Sverige.