De største udfordringer for Kinas nye ledere

En række udfordringer hober sig for Kinas nye ledere. Her kan du læse om de største udfordringer for Kinas kommunistparti.

Unge Pionerer ved den ugentlige flagceremoni den 5. november. Ungdomsbevægelsen blev grundlagt i 1949 og opfattes som kommunistpartiets såbed for fremtidige ledere. (Foto: CARLOS BARRIA © Scanpix)

Den største udfordring for Kinas nye ledere bliver at tackle landets økonomi. For uden høj økonomisk vækst kan kommunistpartiet få svært ved at overholde en stiltiende "aftale" med befolkningen om at den gode økonomi kompenserer for manglende politisk frihed.

Eller sagt på en anden måde: Så længe det går godt med økonomien, er de fleste kinesere ligeglade med den politiske frihed. Hvis det går dårligt, er der ingen, der ved, hvordan befolkningen vil reagere. Men de kinesiske ledere er bange for, at der så skal blive uro.

På grund af den verdensøkonomiske krise har Kina nu den laveste vækst i 13 år. Og uden reformer vil væksten i Kina snart falde til det halve af, hvad den var, mens det gik bedst, mener Verdensbanken.

Eksporten falder

Kina er sårbart over for udsving i verdensøkonomien, fordi det kinesiske erhvervsliv først og fremmest er opbygget på at sælge industrivarer til hele verden. Det er fint når det går godt, men ekstra svært, når andre lande ikke vil købe.

I den situation forsøger Kinas regering at afsætte en større del af produktionen til sin egen befolkning, men det kræver at samfundet bliver indrettet, så folk tør og får lyst til at købe.

Og måske kræver det, at kineserne får en større del af den frihed, som de hidtil har givet afkald på!

Under alle omstændigheder bliver det nødvendigt for Kinas nye ledere at løse en række andre store problemer, som det kinesiske samfund er løbet ind i, mens det er gået fremad i rasende fart i de seneste 25 år.

Mangel på lykke

Lykken følger ikke automatisk med større velstand - og med alle de forandringer kineserne har oplevet følger også ensomhed og frygt for fremtiden, viser en undersøgelse fra det amerikanske analyseinstitut PEW.

Mange er blevet revet op med rode. De arbejder måske tusindvis af kilometer hjemmefra uden rettigheder eller de er flyttet ind til en millionby, hvor de ingen kender. Og de har ingen sikkerhed for hverken job, bolig eller pension.

Mange kinesere er blevet mere velhavende, ja også rige, men 150 millioner kinesere må stadig klare sig for under seks kroner om dagen.

Hvis man spørger kineserne hvilke problemer de finder størst er de her i kort form:

ULIGHED

- Kina var tidligere et af de mest lige samfund i verden. Nu er Kina et af de mest ulige. Og uligheden er især vokset inden for de seneste ti år, hvor væksten har været størst. Der er stigende utilfredshed med, at de kinesiske ledere beriger sig, mens de varetager deres embeder.

KORRUPTION

- Det kinesiske system er gennemsyret af korruption. Alle steder skal der penge under bordet for at få ting og sager til at glide. Milliarder af sorte penge er ført ud af landet.

FØDEVARESIKKERHED

- Kina har været rystet af en række fødevareskandaler, hvor skrupelløse producenter tilsatte kemikalier, farvestoffer og tomme tilsætningsstoffer til deres produkter. Alt sammen for at tjene hurtige penge. I 2008 blev titusindvis af kinesiske spædbørn syge og seks døde fordi kinesiske mælkeproducenter havde tilsat stoffet melamin for at skjule, at mælken var fortyndet med vand.

FORURENING

- Prisen var Kinas store økonomiske vækst er en massiv forurening af luft og vand mange steder. Rensning af spildevand sker sjældent og luften i byerne er fyldt med os fra biler og fabrikker. Kina har verdensrekord i antallet af stærkt forurenede millionbyer.

Facebook
Twitter