De tre kvinder, som er evakueret fra Syrien, er alle varetægtsfængslet uden børn

De tre kvinder har i dag været til grundlovsforhør, hvor de blev varetægtsfængslet.

De tre grundlovsforhør foregik bag lukkede døre, og der er nedlagt navneforbud i alle tre sager. (Foto: © Julius Waag)

Iført grøn hijab, sneakers, blå plastikhandsker og mundbind blev en 32-årig kvinde i dag varetægtsfængslet i Retten på Frederiksberg.

Sammen med to andre kvinder ankom hun i går til Danmark fra Syrien, hvor kvinderne og deres i alt 14 børn blev evakueret fra en fangelejr i Syrien.

De to andre kvinder er ligeledes blevet varetægstfængslet i dag. Det skete ved retten i henholdsvis Esbjerg og Kolding.

I Esbjerg har den 34-årige kvinde og hendes forsvarsadvokat taget afgørelsen til efterretning.

I de to andre sager er afgørelserne kæret. Det betyder, at man har bedt Landsretten tage stilling til afgørelsen.

Kvinderne er sigtede for overtrædelse af straffelovens paragraf 114e og 114j om henholdsvis fremme af terrorvirksomhed og om indrejse og ophold i et konfliktområde.

Den 37-årige kvinde, der har været til grundlovsforhør i Kolding, skal varetægtsfængsles indtil 1. november.

Mens de to andre kvinder, den 32-årige, som i dag har været til grundlovsforhør i Retten på Frederiksberg, og den 34-årige, som har været i grundlovsforhør i Esbjerg, er blevet varetægtsfængslet frem til 4. november.

Her kan du høre, hvordan Tyge Trier, der er forsvarsadvokat for den 37-årige kvinde i Kolding, reagerede på kendelsen.

Ingen af kvinderne fængsles sammen med børnene

De tre grundlovsforhør foregik bag lukkede døre, og der er nedlagt navneforbud i alle tre sager.

Ingen af kvinderne har fået lov til at blive varetægtsfængslet i surrogat - altså sammen med deres børn. Det har ellers været et ønske fra alle kvinderne. I praksis betyder det, at kvinderne og deres børn for nu skal adskilles, mens mødrene sidder varetægtsfængslet.

Her uddyber anklageren fra sagen ved Retten på Frederiksberg, Søren Harbo, sigtelsen mod den 32-årige kvinde.

I Retten på Frederiksberg anmodede dommeren dog i stedet om, at der tages særligt hensyn til børnene, og at forsvarer og anklager undersøger, hvordan varig kontakt mellem kvinden og børnene kan opretholdes. Det kan eventuelt ske gennem fængsling i surrogat, bemærkede dommeren.

På Frederiksberg var den 32-årige kvinde knust over, at hun nu ikke skal være sammen med sine børn. Det fortæller hendes forsvarsadvokat, Amalie Starch, i denne video.

Den 34-årige kvinde, der har fem børn og som var til grundlovsforhør i Esbjerg, er ifølge hendes forsvarsadvokat, Mette Grith Stage, ulykkelig over, at hun skal adskilles fra sine børn.

- Selve det, at hun skal varetægtsfængsles, tror jeg egentlig, at hun har en vis forståelse for, men hun er jo dybt ulykkelig over, at der ikke er en mulighed for, at man har kunne tilgodese hensynet til børnene og så lave en varetægtsfængsling under nogle andre rammer, end det vi plejer, fortalte forsvarsadvokaten umiddelbart efter grundlovsforhøret.

De 14 børn og deres tre mødre, som indtil i går sad i fangelejr i det nordøstlige Syrien, ankom i nat til Flyvestation Karup i Midtjylland. Rejsen til Danmark blev gennemført med assistance fra USA og i tæt samarbejde med Tyskland.

Hør hvordan Knud Foldschack og Natascha Rée Mikkelsen, der har stiftet organisationen Repatriate The Children, har oplevet dagen i videoen her. De var til stede ved Retten på Frederiksberg.