De ukrainske myndigheder bruger humor mod Rusland - det giver en stor fordel, lyder vurderingen

Memes kan give en tiltrængt pause fra krigens alvor, men bag satiren gemmer sig stadig et klart budskab.

Ukrainere er glade for ironi, og derfor appellerer den ukrainske humor til Vesten, mener forsker Valentyna Shapovalova. REUTERS/Nacho Doce. (Foto: © Nacho Doce, Ritzau Scanpix)

Der skal også være noget at smile af. Det kan ikke være død og ødelæggelse det hele.

Sådan opsummerer militæranalytiker Jeanette Serritzlev Ukraines nybrud af en social medie-strategi.

De ukrainske myndigheder har gjort sig bemærket ved at bruge humor som et våben i krigen, forklarer Jeanette Serritzlev, der er ansat ved Forsvarsakademiet med speciale i information og strategisk kommunikation.

- Det er nyt at benytte humor i den grad i krig, siger hun.

- Humor har vist sig at blive effektivt for Ukraine, fordi det bidrager til den forløsende latter, som alle, der er i eller følger krigen, har behov for.

De ukrainske myndigheder bruger i særdeleshed Twitter til at udbrede budskaberne, men også Facebook, Tik Tok, Telegram og LinkedIn er i spil.

Et eksempel på et meme fra ukrainsk hånd.

Vinder meme og informations-krigen

Det er blevet en vedtaget sandhed, at Ukraine har vundet informationskrigen mod Rusland i Vesten, siger Valentyna Shapovalova, som forsker i russiske medier, køn, propaganda og misinformation ved Københavns Universitet.

Det mener hun til dels kan tilskrives humoren i ukrainske myndigheders kommunikation.

- Ukraine fremstår mere menneskelig for den internationale verden, mere relaterbar. Man er ikke længere et land langt, langt borte, som taler et sprog, man ikke forstår.

For eksempel er ukrainere - ligesom danskere - glade for ironi. Og derfor appellerer den ukrainske humor til Danmark og Vesten, pointerer hun.

Eksemplerne i artiklen er nogle af Jeanette Serritzlevs personlige favoritter. Foto: Ukrainian Memes Forces.

Jeanette Serritzlev fra Forsvarsakademiet er heller ikke bleg for at udråbe Ukraine som vinder af krigen - hvis det handler om at vinde i memes.

- Ukraine har formået at appellere til et vestligt publikum på en meget, meget stærk måde med deres memes.

Jeanette Serritzlev udnævner også gerne sig selv som "kæmpe meme-fan". De virker nemlig sindssygt effektivt, siger hun.

- Det gør noget meget kompliceret til noget simpelt og sjovt. Indimellem kan vi ikke holde ud at se flere billeder af brændte bygninger og døde mennesker.

Ukrainske myndigheder som for eksempel Forsvarsministeriet veksler mellem at bruge humoren og tragedien - som de skruer på for at ramme den helt rigtige balance.

- Jeg synes, Ukraine har været utrolig dygtige til at sige "hov, nu har der været for mange følelser. Nu har vi brug for noget, man kan grine af", siger militæranalytiker Jeanette Serritzlev.

Men bag de satiriske memes gemmer sig ét klart budskab, mener hun.

- Hvis Rusland trækker sig, stopper krigen. Hvis Ukraine stopper med at kæmpe, er der ikke noget Ukraine.

Foto: Ukrainian Memes Forces.

Kampgejst og international bevågenhed

Det ukrainske forsvarsministerie forsøger ifølge Jeanette Serritzlev både at nå ukrainske og udenlandske følgere.

De ukrainske for at holde gejsten oppe blandt befolkningen.

- Den interne kommunikation er rigtig vigtig for et land i krig. Den skal fastholde kampmoralen.

Det samme ser Valentyna Shapovalova fra Københavns Universitet.

- Man kan finde håb i humoren midt i det skræmmende. Humoren fodrer det kollektive håb om, at man nok skal vinde krigen, og at man i hvert fald ikke giver op, siger hun.

Samtidig forsøger de ukrainske meme-magere at gøre det mere tåleligt at holde blikket på en forfærdelig situation, mener begge forskere.

- Humor kan gøre, at folk nemmere kan holde ud at høre historier fra fronten, siger Valentyna Shapovalova.

Det er ifølge Jeanette Serritzlev altafgørende at fastholde den internationale opmærksomhed på krigen og få sympatien – og dermed støtten – fra omverdenen.

- Ukraine er godt klar over, at krigstrætheden har ramt det internationale samfund, samtidig med at inflationen og energikrisen allerede er og bliver et pres i forhold til opbakningen til Ukraine. Derfor har Ukraine også brug for, at vi vedvarende er interesserede i og føler for krigen.

Og så er der den vigtige psykologiske faktor, at der er større vilje til at støtte en vinder. Derfor har Ukraine brug for det internationale samfunds tro på, at Ukraine kan vinde, siger Jeanette Serritzlev.

Ikke kun på internettet, men også på landjorden.