Debatten raser efter massakre: Drabsmand er terrorist - selv om han er hvid

- Det er klart, det er racistisk. Det er klart, at det er en hadforbrydelse. Men det er også terror. Han ønsker jo at udslette os, siger de foran kirken.

- I voldtager vores kvinder og er ved at overtage vores land.

Sådan sagde den 21-årige Dylan Roof, før han en efter en skød ni sorte mennesker i en kirke i Charleston i den amerikanske delstat South Carolina.

Den dramatiske skudepisode onsdag aften har sendt et chok gennem store dele af USA og endda hele vejen til Det Hvide Hus.

Barack Obama var nemlig ven med et af ofrene.

Amerikanere raser over racismen

Den dramatiske skudepisode fandt sted i en gammel afroamerikansk metodistkirke, der huser en af USA's mest afgørende menigheder i de sortes kamp for borgerrettigheder og har stor historisk betydning.

Derfor er massakren fra start blevet stemplet som en hadforbrydelse af Charlestons politichef og byens borgmester.

Men mange i Charleston mener, at den betegnelse er for vag i forhold til forbrydelsen bag. De vil have det stemplet som en terrorhandling.

'Det skal stemples som terror'

- Det er klart, det er racistisk. Det er klart, at det er en hadforbrydelse. Men det er også terror. Han ønsker jo at udslette os, siger Shondrey Dear til svenske SVT.

Han er bare en af mange, der torsdag aften var forsamlet foran kirken for at lægge blomster og omfavne venner og fremmede forvredet af sorg.

De er vrede og kede af det på samme tid. De savner deres venner. Og de har fået nok af mord med racistiske motiver.

- Det gør så ondt. Han gik ind og sad der i 45 minutter. Så rejste han sig op og skød dem en efter en. Det skal være slut nu. Slut med racismen, sagde Shondrey Dear.

Facebookfotos afslører racisme

Den samme debat raser over sociale medier.

Flere eksperter har i amerikanske medier stemplet ham som en ung mand med racistiske tendenser og drømme om hvidt overherredømme.

Det kan man for eksempel se ud fra hans Facebook-fotos, hvor han har en jakke med flag fra apartheidstyrer på.

De to flag er fra Syadfrika og Rhodesia, der nu hedder Zimbabwe og efter løsrivelsen fra Storbritannien i 1965 blev ledet af et hvidt mindretal, før landets sorte befolkning 15 år senere gjorde oprør mod det hvide mindretalsstyre.

Og netop den manglende anerkendelse fra borgmester og politi ved synet af den klokkeklare racisme forarger folk.

- Hvis en muslimsk mand bar et IS-flag, ville han ikke engang komme gennem sikkerhedskontrollen i et storcenter, tweeter den sorte aktivist Samuel Sinyangwe.

Selvransagelse i USA's medier

Selv den kendte tv-vært Jon Stewart stemplede det som terrorisme i aftenens udsendelse og har modtaget stor anerkendelse på sociale medier.

Og generelt i medierne er selvransagelsen stor.

Det ses i Washington PostNew York TimesHuffington Post og andre toneangivende aviser.

De spørger alle, hvorfor en mørklødet mand kaldes terrorist eller bandemedlem, mens en hvid mand beskrives som mentalt forstyrret.

Og det er de langt fra ene om.

Facebook
Twitter