Deltavarianten farver mere af Europa gult: Her er dagens opdaterede rejsevejledninger

Rejsevejledningerne er opdateret dags dato og kan udfordre sommerferien for flere rejselystne danskere.

Afslapnining på Middelhavsøen Lampedusa. (Foto: Guglielmo Mangiapane © Ritzau Scanpix)

Lad os bare være ærlige: Du har ikke klikket på nærværende artikel for at modtage en buket af skribentens pænt bundtede sprogblomster. Du vil vide, om ferien er i fare. Så lad os komme til sagen.

De væsenligste forskelle fra sidste uge er, at:

  • I Frankrig skifter en række regioner - navnlig Île-de-France, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Korsika, Occitanie - fra grøn til gul. De berørte regioner inkluderer yndede feriemål på den franske Riviera, Camarguedeltaet, hovedstaden, Paris, og provence.

  • Regionerne Flandern og Bruxelles i Belgien bliver ligeledes gule.

  • I Grækenland er der yderligere seks regioner, der bliver gule, i tillæg til de fem, der allerede var det.

  • Og så bliver fyrstendømmerne Liechtenstein og Monaco og republikken San Marino også gule.

  • Derudover ændres Saudi Arabien til skaveret orange grundet betydelige indrejserestriktioner for danske rejsende.

Når et land er gult i rejsevejledningen, betyder det, der er krav om at lade sig teste ved hjemkomst inden for 24 timer, hvis man ikke er færdigvaccineret eller tidligere smittet med Covid-19. Rejser man til til en grøn region i det gule lande, skal man imidlertid ikke testes.

- Det er ren mekanik; smitten stiger, og når de kommer over en eller anden grænseværdi, vi holder øje med, så farver vi dem (lande eller regionerne, red.) gule i stedet for grønne. Det er for at signalere, at her skal man være ekstra opmærksom, siger Erik Brøgger Rasmussen, direktør for Udenrigsministeriets Borgerservice.

I røde lande frarådes alle rejser, fordi Statens Serum Institut har vurderet, at nye virusmutationer gør det ekstra risikabelt at rejse dertil.

Og ikke-nødvendige rejser frarådes til orange lande, fordi smittetallene vurderes til at være høje, eller fordi landet kræver, at danske turister går i isolation i en længere periode efter ankomst.

Nedenstående kort viser smittetal og myndighedernes anbefalinger for de enkelte lande og regioner:

OBS. Kortet er endnu ikke opdateret med ændringerne i dagens skærpede rejsevejledninger.

Reglerne i de enkelte lande ændres ofte med kort varsel, så det anbefales at undersøge regler for indrejse og ophold grundigt, kort tid inden du tager afsted. På samme måde er det også vigtigt at sikre sig en rejseforsikring, der dækker i tilfælde af sygdom eller andre problemer på rejsen.

Skulle du blive syg eller smittet med COVID-19 i udlandet, skal du følge de lokale myndigheders anvisninger. Det gælder også, selvom du skal i isolation, og derfor måske må forlænge dit ophold. Kontakt læge, hospital eller privatklinik hvis relevant.

Erik Brøgger Rasmussen, direktør for Udenrigsministeriets Borgerservice. (Foto: DR Nyheder)

- Man er jo ikke immun for smitte, fordi man tager på ferie. Man kan løbe ind i det derude. Alt andet lige er det mere besværligt at være smittet i udlandet, end det er at være smittet herhjemme, og det skal man tænke over, når der er mere smitte derude helt generelt, siger Erik Brøgger Rasmussen.

- Man skal holde ferie på samme måde, som man opfører sig i Danmark. Man skal undgå at blive smittet. Det vil sige, at man skal huske de goder vaner med afstand, mundbind og håndsprit - dem skal man tage med sig på ferie, fortsætter han.

Hvis du er smittet, skal du ifølge Udenrigsministeriet undlade at rejse retur til Danmark, selv hvis du er i bil, da du risikerer at smitte andre.

Udenrigsministeriet giver fra den 26. juni lande en af fire forskellige farvekoder. Grønne og gule lande kan du i udgangspunktet rejse til, i orange og røde lande frarådes turistrejser.

Herunder kan de se, hvordan du skal forholde dig ved udrejse og hjemkomst alt efter, om du er vaccineret eller tidligere smittet.

Opdatering klokken 21.48: Udenrigsministeriets Borgerservice har opdateret rejsevejledningen for Finland, som ellers var blevet farvet grøn grundet en ændring i indrejserestriktionerne.

- Det viser sig, at Finland alligevel ikke lemper deres indrejserestriktioner for rejsende, der ikke er færdigt vaccinerede eller tidligere smittede, fra d. 26/7.

Derfor er Finland nu igen "skraveret orange", der betyder, at alle ikke-nødvendige rejser til Finland frarådes på grund af indrejserestriktionerne.

Facebook
Twitter