Demjanjuk landet i Tyskland

Den 89-årige krigsforbrydersigtede John Demjanjuk er omsider kommet fra USA til Tyskland. Demjanjuk er anklaget for at have medvirket til drab på 29.000 jøder under anden verdenskrig.

En af de mest eftersøgte krigsforbrydere fra Anden Verdenskrig, Johan Demjanjuk, undgår ikke at blive retsforfulgt. Efter juridisk tovtrækkeri er den nu 89-årige tidligere vagt i en nazistisk kz-lejr i nat udleveret fra USA til Tyskland. (arkivfoto) (Foto: PATRICK BAZ © Scanpix)

Den 89-årige John Demjanjuk, der arbejdede som vagt i nazisternes dødslejre under Den Anden Verdenskrig, er sendt til Tyskland, hvor han skal for retten.

I selskab med amerikanske specialagenter blev den mistænkte naziforbryder sent mandag dansk tid fløjet fra Ohio, USA, og deporteret til Tyskland, hvor han er landet tirsdag morgen.

Her skal han for retten, anklaget for at have medvirket til drab på 29.000 mennesker under Anden Verdenskrig.

Specialfly landede i München

Et specialfly landede klokken 9.20 i München lufthavn med Demjanjuk om bord.

Her vil han efter anholdelsen blive ført til fængslet Stadelheim, hvor den officiel begæring om hans fængsling sker.

Demjanjuk har i mange år været amerikansk statsborger. Israels højesteret har tidligere frikendt ham for at være den berygtede "Ivan den Grusomme", men nye vidneudsagn og nyt matereriale er siden dukket op.

Måske sidste store retssag fra Anden Verdenskrig

Nazijægere har gennem flere år forsøgt at få Demjanjuk udleveret fra USA. Hans navn har gennem længere tid været blandt de øverste på Simon Wiesenthal Centrets liste over de mest eftersøgte forbrydere fra naziregimet.

Stifteren af Simon Wiesenthal Centret, rabbiner Marvin Hier, glædede sig da også over, at det langt om længe er lykkedes at få Demjanjuk udleveret. Men samtidig siger han, at retssagen formentlig bliver den sidste mod en mistænkt naziforbryder.

- Hans forsvarere siger, at i en alder af 89 år er han for gammel til at blive deporteret. Hans 29.000 ofre ville blot ønske, at de havde været så heldige at nå en alder af 89 år, sagde Hier.

Demjanjuks familie har med henvisning til, at Demjanjuk var for syg til at rejse, forsøgt at appellere hans deportation.

Var først i Den Røde Hær

Demjanjuk, der blev født i Ukraine i 1920, var soldat i det tidligere Sovjetunionens Røde Hær, indtil han blev taget til fange af soldater fra Nazityskland i foråret 1942. Han arbejdede i årene derefter i forskellige af nazisternes dødslejre i Polen og Tyskland som vagt.

Efter krigen levede han nogle år som flygtning i Tyskland, inden han udvandrede til USA sammen med sin familie. Her levede han en stille tilværelse i Ohio, hvor han arbejdede som bilmekaniker. Han fik amerikansk statsborgerskab, som siden er taget fra ham.

Demjanjuk har hele tiden fastholdt, at han er uskyldig. Han siger, at han blev tvunget til at arbejde for nazisterne, og at overlevende fra de nazistiske dødslejre har taget fejl af ham og andre vagter fra lejrene.

Facebook
Twitter