Demokrater advarer Trump om at gentage Nixons "massakre"

Brug ikke det omstridte notat som påskud til at fyre vicejustitsministeren eller den særlige anklager, Bob Mueller, lyder det fra Demokraterne i USA.

Senator for Demokraterne, Mark Warner, stiller spørgsmål ved nøjagtigheden af et netop offentliggjort omstridt notat. (Foto: Pete Marovich © Scanpix)

Det kan resultere i den værste forfatningsmæssige krise siden præsident Richard Nixon.

Sådan lyder det fra Demokraterne i Kongressen i USA i et brev til den nuværende præsident, Donald Trump.

Det sker efter offentliggørelsen af et omstridt notat, forfattet af formanden for efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus, Devin Nunes.

Af notatet fremgår det, at FBI på uretmæssig baggrund har fået dommerkendelse til at overvåge Trumps tidligere rådgiver Carter Page, og at dommerkendelsen til overvågningen blev givet primært på baggrund af en efterretningsrapport, som Demokraterne finansierede.

'Saturday night massacre'

Adskillige demokratiske politikere kritiserer notatet for at være misvisende og ikke tage højde for hele baggrunden for godkendelsen af overvågningen af Carter.

I det demokratiske parti frygter man nu, at Trump vil bruge notatet som påskud til at skaffe sig af med vicejustitsminister Rod Rosenstein og i sidste ende lukke undersøgelsen af Ruslands indblanden i det amerikanske valgkamp i 2016 og forbindelsen til Trump-lejren.

- En fyring af Rod Rosenstein eller Bob Mueller kan føre til den største forfatningsmæssige krise, hvis lige ikke er set siden 'Saturday night massacre', lyder det i brevet ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det henviser til tidligere præsident Richard Nixon, der på en aften i 1973 forsøgte at få både sin justitsminister og vicejustitsminister til at fyre den særlige anklager, som stod i spidsen for Watergate-undersøgelsen.

Begge nægtede at følge præsidentens ordre og sagde op, og året efter trak Nixon sig som præsident som konsekvens af Watergate-skandalen.

Både det amerikanske Justitsministerium og FBI har advaret mod at offentliggøre notatet, hvis indhold, de hævder, er præget af unøjagtigheder.

Præsidenten selv har kaldt indholdet af notatet en skændsel og sagt, at 'mange mennesker bør skamme sig', mens tidligere FBI-chef James Comey på Twitter kalder det 'misvisende og uærligt'.

Han skriver, at det har 'ødelagt tilliden til efterretningsvæsenet'.

Hvorfor slås de over et notat?

  • Fredag aften blev et omstridt notat offentliggjort efter tilladelse af USA's præsident Donald Trump.

  • Demokraterne hævder, at notatet fjerner fokus og forsøger at underminere undersøgelsen af kontakten mellem Donald Trump og Rusland og den mulige russiske indblanden i den amerikanske valgkamp i 2016.

  • Det fire sider lange notat er udarbejdet af formanden for efterretningskomitéen i Repræsentanternes hus, den republikanske politiker Devin Nunes.

  • Ifølge Donald Trump underbygger notatet kritikken af, at FBI har modarbejdet Republikanerne.

  • Både Justitsministeriet og FBI har advaret mod, at notatet blev offentliggjort. De mener, at indholdet er præget af unøjagtigheder og har advaret om, at det kompromitterer national sikkerhed.

Hvad står der i notatet?

  • Af notatet fremgår det, at FBI på uretmæssig baggrund fik en dommerkendelse til at overvåge Carter Page i efteråret 2016.

  • Han var en del af Trumps kampagnestab under valget. Ifølge notatet blev kendelsen givet primært på baggrund af en efterretningsrapport, det såkaldte Steele-dossier, der blev finansieret af Demokraterne.

  • Notatet har spillet en rolle i den igangværende undersøgelse af Ruslands indblanden i den amerikanske valgkamp og forbindelsen til Donald Trumps valgkampagne.

  • Undersøgelsen er ledet af den særlige anklager Robert Mueller og er af Donald Trump blevet kaldt en 'heksejagt'.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter