Demokrater og Republikanere i fælles front: Vi vil beskytte FBI's Rusland-undersøgelse

Lederne af Repræsentanternes Hus vil holde øje med, at undersøgelsen ikke bliver 'forhindret eller forstyrret'.

Både demokrater og republikanere i Repræsentanternes Hus lover at holde hånden over FBI's undersøgelse. (Foto: © JOSHUA ROBERTS, Scanpix)

Lederne af Repræsentanternes Hus efterretningsudvalg vil sørge for, at FBI's undersøgelse af Ruslands påståede indblanding i præsidentvalget sidste år hverken bliver forhindret eller forstyrret.

Det udtaler den republikanske Mike Conaway, og Demokraternes Adam Schiff i en fælles udtalelse, skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Som en del af vores ansvarsopgaver vil vi føre streng kontrol med, at FBI's egen undersøgelse ikke bliver forhindret eller forstyrret på nogen måde, siger de.

Udtalelsen kommer to dage efter, at USA's præsident, Donald Trump, fyrede FBI-direktøren, James Comey.

Det Hvide Hus' begrundelse for fyringen går på Comeys rolle i forbindelse med Hillary Clintons e-mail-sag.

Den 9. maj 2017 fastslog vicejustitsminister Rod Rosenstein, at han ikke kunne forsvare FBI-direktørens håndtering af e-mail-sagen, og efterfølgende fik Comey sparket.

Donald Trump har senere sagt, at han ville have fyret FBI-direktøren, uanset hvordan justitsministeriets anbefaling havde lydt.

Kritikere af fyringen frygter, at Comey blev smidt ud, fordi han stod i spidsen for FBI's undersøgelse af forbindelsen med Trumps kampagne og Rusland. Nu frygter kritikerne, at FBI's undersøgelse er i fare.

Det har Det Hvide Hus og Donald Trump afvist.

- Hvis Rusland gjorde noget, så vil jeg gerne vide det, sagde Donald Trump her til aften og tilføjede, at der ikke var nogen samtaler mellem Trump-kampagnen og russerne.

FORSTÅ FYRET FBI-CHEFS ROLLE I E-MAIL-SAG

 • I marts 2015 afslører New York Times, at Demokraternes præsidentkandidat, Hillary Clinton, i sin tid som udenrigsminister benyttede en privat e-mailserver i embeds medfør.

 • I juli 2015 meddeler regeringens efterforskere, at der er fundet hemmeligstemplede oplysninger i nogle af e-mailene. Herefter indleder FBI en efterforskning af sagen.

 • I juli 2016 bliver FBI færdig med sin efterforskning af sagen. Det bliver konkluderet, at Hillary Clinton har håndteret de hemmelige oplysninger "ekstremt skødesløst", men at hun har gjort det i god tro. Der bliver ikke rejst sigtelse mod hende.

 • I august 2016 oplyser FBI, at der er fundet yderligere næsten 15.000 e-mails i forbindelse med undersøgelsen af Hillary Clintons server, computer og telefoner.

 • 28. oktober 2016 - 11 dage inden præsidentvalget 8. november-orienterer FBI-direktør James Comey en række medlemmer af Kongressen om interessen for nogle af de nye e-mails.

 • De seneste e-mails er fundet på en computer under efterforskning af den tidligere demokratiske politiker Anthony Weiner. Computeren tilhører Weiners kone, Huma Abedin, som er rådgiver for Clinton.

 • 6. november 2016 - to dage før valget - orienterer James Comey Kongressen om, at FBI ikke mener, at de pågældende e-mails ændrer ved, at Clinton ikke skal retsforfølges.

 • Fire dage efter valget - 12. november 2016 - giver Clinton direkte Comey skylden for, at hun har tabt valget til Donald Trump.

 • 4. maj 2017 afgiver James Comey vidneforklaring for en undersøgelseskomité i Kongressen i en sag om mulig russisk indblanding i det amerikanske præsidentvalg.

 • 9. maj 2017 oplyser vicedirektør i FBI Gregory Brower i et brev til Senatets efterretningskomité, at Comey under høringen 4. maj er kommet med uklare udtalelser.

 • De uklare udtalelser handler om, at Comey har overdrevet antallet af e-mails, som tidligere Hillary Clinton-rådgiver Huma Abedin har videresendt til sin mand Anthony Weiners bærbare computer.

 • Comey sagde under høringen i sidste uge, at Abedin med vilje havde sendt tusindvis af e-mails videre. Men ifølge embedsmænd er det sket automatisk via et backupsystem på Huma Abedins telefon.

 • 9. maj 2017 fastslår vicejustitsminister Rod Rosenstein i en skrivelse til sin chef, justitsminister Jeff Sessions, at han "ikke kan forsvare" Comeys håndtering af e-mailsagen.

 • På baggrund af deres anbefalinger fyrer præsident Donald Trump James Comey. I et opsigelsesbrev skriver Trump, at han ikke mener, at Comey er i stand til effektivt at lede FBI.Kilder: Ritzau, New York Times, TT, Reuters og CNN