Demokraterne efter minister-fyring: Trump svigter vores værdier

Republikanske top-politikere forsvarer dog Trumps ret til at fyre ”ulydig” justitsminister.

Fyringen af Sally Yates vækker harme blandt Demokraterne, mens der lyder rosende ord til Trump fra hans republikanske bagland. (Foto: © Erik S. Lesser, Scanpix)

Justitsminister Sally Yates fik i aftes amerikansk tid kniven af præsident Donald Trump, efter at hun meldte ud, at hun ikke ville forsvare hans midlertidige indrejseforbud, der forbyder statsborgere fra syv muslimske lande at rejse ind i USA de næste 90 dage.

Demokraten Sally Yates sad stadig som justitsminister, eftersom Donald Trumps nominerede til posten, den konservative Jeff Sessions, endnu ikke er blevet godkendt af senatet.

Derfor vækker fyringen først og fremmest harme i den demokratiske lejr, mens Donald Trumps eget bagland forsvarer hans ret til at fyre en minister, som ikke vil efterkomme hans ordre.

- Her til aften blev den fungerende justitsminister fyret for at opretholde den amerikanske forfatning. Hvad Trump-administrationen kalder forræderi, er en amerikaner, der har modet til at sige, at loven og forfatningen kommer i første række, siger Nancy Pelosi, der er leder af Demokraterne i Repræsentanternes Hus, i en erklæring.

- Præsident Trumps præsidentielle dekret krænker forfatningen, svigter vores værdier og svækker sikkerheden i USA, siger Nancy Pelosi.

Endnu mere bramfrit lyder det fra Zac Petkanas, der er seniorrådgiver hos Demokraterne.

- Donald Trump kan forsøge at lukke munden på heroiske patrioter som Sally Yates, som tør at fortælle sandheden om dette illegale anti-muslimske forbud, som opmuntrer terrorister over hele kloden. Men han kan ikke lukke munden på det stigende antal amerikanere, som tager afstand til hans tyranniske præsidentskab, siger han ifølge The Guardian.

Top-republikanere forsvarer Trump

Donald Trump får dog støtte fra sit bagland. Blandt andet fra sin rival under primærvalget, Ted Cruz.

- Efter otte lange år med et lovløst justitsministerium under Obama, er det sigende og sørgeligt, at det sidste, som ministeren gør, er at nægte at efterkomme en lov og dermed tvinge Trump til at fyre hende, lyder det fra senatoren i et opslag på Facebook.

- Præsident Trump gjorde det rigtige ved at fyre den fungerende justitsminister, som nægtede at udføre sin konstitutionelle pligt og håndhæve og forsvare loven, skriver Ted Cruz.

Newt Gingrich, der sad som leder af Repræsentanternes Hus fra 1995 til 1999 og også tidligere har stillet op til præsidentvalget, er ligeledes enig i Donald Trumps beslutning om at fyre Sally Yates.

- Trump praktiserede "Du er fyret" i flere år. I dag brugte han sætningen mod en ulydig minister. Tillykke, skriver Newt Gingrich på Twitter med henvisning til Trumps fortid som vært på reality-programmet "The Apprentice", hvor hans faste vending netop var: "Du er fyret".

Ville ikke adlyde ordre

Fyringen af Sally Yates kommer efter en dramatisk mandag aften, hvor Donald Trump også har fyret den fungerende chef for told og grænsekontrol, Daniel Ragsdale. I den forbindelse er der dog ikke kommet nogen officiel forklaring. Ifølge Washington Post fortsætter han dog som underdirektør.

Sally Yates, som blev udpeget som justitsminister af Obama i januar 2015, havde ifølge flere amerikanske medier meldt ud til sit departement, at hun ikke ønskede at bakke Donald Trump op.

- Jeg er ansvarlig for at sikre, at den retlige position, vi indtager, er i overensstemmelse med denne institutions forpligtelse til at efterstræbe retfærdighed og stå for det, som er rigtigt, sagde hun ifølge The New York Times.

- Foreløbig er jeg ikke overbevist om, at det er i tråd med dette ansvar at forsvare præsidentordren, og jeg er heller ikke overbevist om, at ordren er lovlig, sagde hun videre.

Få timer efter sendte Donald Trumps pressetalsmand, Sean Spicer, en pressemeddelelse ud med en særdeles skarp retorik mod den nu forhenværende justitsminister.

- Den fungerende justitsminister, Sally Yates, har forrådt Justitsministeriet ved at nægte at håndhæve ordren, som er givet for at beskytte borgerne i USA.

Det Hvide Hus oplyser videre, at den føderale anklager Dana Boente bliver fungerende justitsminister, indtil Senatet har godkendt Jeff Sessions.