Demokraterne i USA gør klar til rigsretssag mod Trump - igen

Anklagen mod Trump forventes at blive vedtaget ved en afstemning inden for få dage.

Siden angrebet på regeringsbygningen i onsdags er det gået stærkt med kravet om at stille Trump for en rigsret. (Foto: SHAWN THEW © Scanpix)

Donald Trump har på mange måder allerede sikret sig en plads i USA’s historie, men om et par dage bliver der måske skrevet et kapitel, han vil være knap så begejstret for.

Her kan han blive den første præsident nogensinde, der er blevet stillet for en rigsret to gange.

Efter angrebet på USA’s regeringsbygning i sidste uge har Demokraterne i Kongressen været klare i mælet: Trump skal stilles til ansvar og fjernes som præsident - også selv om hans embedsperiode formelt set alligevel løber ud om lidt over en uge.

Derfor advarede formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, allerede i slutningen af sidste uge om, at Demokraterne er klar til at indlede en rigsretsproces mod præsidenten med det formål at få ham fjernet.

Her til aften blev den formelle anklage præsenteret, hvoraf det fremgår, at det, Trump ifølge Demokraterne har gjort sig skyldig i, er at “tilskynde til oprør”.

- Præsident Trump har bragt landet og dets institutioner i alvorlig fare. Han har truet det demokratiske systems integritet og blandet sig i den fredelige magtoverdragelse, står der blandt andet.

Flere dele af den tale, Trump holdt i onsdags kort inden stormløbet mod Kongressen, er blevet fremhævet i anklagen. Blandt andet lød det fra præsidenten til hans tilhængere, at “hvis ikke I kæmper som ind i helvede, vil I ikke længere have et land.”

Hvad sker der nu?

Anklagen vil nu blive sendt til afstemning i Repræsentanternes Hus, og stemmer et flertal af de 435 medlemmer for, er præsident Trump officielt stillet for en rigsret for anden gang.

Ifølge Politico har mindst 218 af demokratiske medlemmer allerede nikket ja, så når der skal stemmes om anklageskriftet, hvilket forventes at ske onsdag, vil det formentlig blot være en formalitet.

Formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, mener, Trump bør fjernes som præsident. (Foto: ERIN SCOTT © Scanpix)

Herefter skal sagen sendes videre til Kongressens andet kammer, Senatet. Hvornår det sker, bliver afgjort af den ledende demokrat, Nancy Pelosi, og de seneste dage har der været mange spekulationer om, hvorvidt det eventuelt skulle vente, til efter Joe Biden er blevet indsat som præsident og har fået godkendt sin regering.

- Hvorvidt en rigsretssag kan føres i Senatet, er ikke det, det handler om. Det handler om, at vi har en præsident, de fleste af os mener, har taget del i at opfordre til et oprør samt et angreb på regeringsbygningen og på demokratiet i et forsøg på at få omstyrtet optællingen af et valgresultat, siger flertalsleder i Repræsentanternes Hus Steny Hoyer til Politico.

Det er i Senatet, den egentlige retssag skal føres, hvor de 100 senatorer fungerer som en slags jury, mens højesteretsformanden agerer dommer. Men flertalslederen i Senatet, republikanske Mitch McConnell, har ifølge flere amerikanske medier gjort klart, at det vil være stort set umuligt at gennemføre en rigsretssag i den korte tid, Donald Trump har tilbage som præsident.

For at blive dømt - og dermed fjernet som præsident - vil det kræve, at to ud af tre medlemmer af Senatet stemmer for, og det vil sige, at 67 skal stemme for. Demokaterne har netop vundet to senatspladser, og dermed har begge partier 50 medlemmer af Senatet.

Hvis præsidenten bliver dømt i Senatet, vil det samtidig bane vejen for at hindre ham i eventuelt at stille op i 2024.

Lægger pres på Mike Pence

Rigsretsprocessen er dog bare et af de tiltag, Demokraterne har sat i værk i forsøget på at få afsat præsident Donald Trump.

De har også øget presset på vicepræsident Mike Pence for at få ham til at tage den 25. tilføjelse til den amerikanske forfatning i brug.

Den gør det muligt for vicepræsidenten og et flertal i regeringen at erklære præsidenten for ude af stand til at varetage sin post og på den baggrund få ham afsat - medmindre præsidenten selv gør indsigelser, så kan det nemlig føre til en længere proces, der kan tage flere uger og ender i Kongressen.

Repræsentanternes Hus forventes i morgen at skulle stemme om en resolution, der kræver handling fra Mike Pence, og med flertallet i kammeret forventes den at blive vedtaget.

Herefter har Demokraterne givet Mike Pence 24 timer til selv at skride til handling, ellers vil rigsretsprocessen fortsætte, lyder det fra Nancy Pelosi:

- Præsidentens trussel mod USA er presserende, og det vil vores handlinger også være.

Det er kun omkring et år siden, at Donald Trump blev stillet for en rigsret, hvor han blev anklaget for at have misbrugt sit embede og for at for at forhindre Kongressen i at udføre sit arbejde. Præsidenten blev dog frikendt i Senatet, hvor blot en enkelt republikansk senator stemte for, at han skulle afsættes.

Facebook
Twitter