Demokraterne vinder vigtig plads i Georgia efter omvalg

Joe Bidens parti kan nu tælle til 51 i det amerikanske senat.

Demokraten Raphael Warnock beholder sin plads i senatet, og det er godt nyt for Joe Bidens parti. (Foto: © Carlos Barria, Ritzau Scanpix)

Demokraterne får med senator Raphael Warnock den 51. plads i Senatet i USA, efter der har været omvalg i delstaten Georgia.

Med 99 procent af stemmerne talt op vinder Warnock med 50,8 procent. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Warnock slår dermed sin republikanske modkandidat, Herschel Walker, som står til 49,1 procent af stemmerne.

Demokratiske vælgere i Atlanta brød ud i en sand glædesrus, da prognoserne blev annonceret:

De to var ude i et omvalg, fordi ingen i første omgang havde fået over halvdelen af stemmerne, da der var midtvejsvalg den 8. november.

Med den sidste plads sikret har Demokraterne nu et lidt større flertal i det ene af Kongressens to kamre. Hidtil har præsident Bidens parti, sammen med to uafhængige senatorer, kunnet mønstre 50 mandater, hvor vicepræsident Kamala Harris så har haft det sidste ord ved stemmelighed.

Dermed er der nu udsigt til lidt større manøvrerum for Demokraterne, efter afgørelsen der bliver set som endnu et nederlag for Donald Trump.

Walker erkender nederlag

For kort tid siden erkendte Herschel Walker sit nederlag ved en tale for sine tilhængere i Georgia.

- Vi gav dem kamp til stregen, lyder det fra Walker.

Dermed erkender han sit nederlag, men det står ikke klart, om han har ringet til Raphael Warnock for at lykønske ham med sejren.

Det har præsident Biden til gengæld.

I et opslag på Twitter skriver præsidenten, at Warnocks snævre sejr er en afvisning af Donald Trumps ideologi.

(Foto: © Screenshot fra Twitter)

Raphael Warnock takkede efter afgørelsen sine tilhængere og erklærede, at "folket har talt".

Senatoren satte også fokus på sin mor og udviklingen i USA siden 1950'erne:

Herschel Walker, der er en tidligere fremtrædende amerikanske fodboldspiller, er håndplukket af Donald Trump, og hans nederlag følger i kølvandet på en række af nederlag til kandidater udpeget af ekspræsidenten.

Det skuffende midtvejsvalg i sidste måned er blevet tolket som et nederlag til Donald Trump, som for under en måned siden slog fast, at han agter at stille op til præsidentvalget i 2024.

Walker klarede sig dårligere end flere af de andre republikanere, der var på valg til diverse poster i Georgia. BBC påpeger, at 200.000 vælgere valgte at stemme på Republikanernes Brian Kemp som statens guvernør, men samtidig sætte kryds ved demokraten Raphael Warnock, hvad angår senatspladsen.

Walker har været ramt af flere kontroverser – særligt hvad angår hans privatliv. To kvinder har nemlig sagt, at den tidligere NFL-stjerne - som er udtalt abortmodstander - har betalt for, at de skulle få aborter.

Derudover har flere kvinder, herunder hans ekskone, beskyldt ham for voldelig adfærd. Republikaneren har afvist alle beskyldninger.

En sejr for Biden eller en afvisning af Trump?

Sidste måneds midtvejsvalg blev set som en vigtig test af opbakningen til præsident Biden.

Og efter midtvejsvalget, hvor den forventede storsejr til Republikanerne udeblev, gjorde præsidenten det klart, at han ser resultatet som opbakning til den kurs, han har lagt, med blandt andet store statsinvesteringer i industri og hjælpepakker, fortæller Lillian Gjerulf Kretz, DR'S USA-korrespondent.

- Og Warnock, som nu har vundet, har støttet den kurs. Men skeptikere siger, at opbakningen også skal ses i lyset af de kandidater, som det Republikanske Parti stillede med. Mange var håndplukket af Trump, og de kandidater blev i høj grad vraget af vælgerne, siger hun.

- Det her resultat er rigtig skidt for den tidligere præsident Trump, fordi han håndplukkede Herschel Walker, siger korrespondenten, der peger på, at Walker manglede politisk erfaring, og at det skinnede i gennem på kampagnesporet.

Nederlagene kan stække Trump i partiet, fortæller Lillian Gjerulf Kretz:

Afgørende med flertal i Senatet

Efter midtvejsvalget står præsident Biden med en delt kongres, hvor Demokraterne har et snævert flertal i Senatet, og Republikanerne har et snævert flertal i Repræsentanternes Hus.

- Så vi kommer næppe til at se store reformer de næste to år, siger Lillian Gjurluf Kretz.

Hun slår dog fast, at kontrollen over Senatet er "helt afgørende" for Demokraterne.

- For det er Senatet, der alene godkender dommere til det føderale retssystem hele vejen til højesteretten, siger korrespondenten, der peger på, at store lovgivningsmæssige slagsmål ofte bliver afgjort ved domstolene.

- Så hvordan dommerne fortolker, er vigtigt for den politiske magt.