Demokraters boykot af Fox News udfordrer den demokratiske samtale

Skyttegravene bliver dybere, når politikerne boykotter medier, mener eksperter.

Demokraterne vil ikke længere stille op til Fox News' partidebatter. (Foto: Eduardo Muñoz © Scanpix)

Det vil eskalere den verbale krig mellem Demokraterne og Republikanerne, hvis de to partier ikke vil deltage i hinandens tv-debatter.

Det vurderer flere eksperter, efter at Demokraterne i USA har meldt ud, at de ikke vil lade tv-stationen Fox News arrangere én eneste debat med partiets kandidater forud for det amerikanske præsidentvalg i 2020.

En beslutning, der hurtigt fik USA's præsident Donald Trump til at svare igen.

- Demokraterne har lige blokeret Fox News fra at afholde debatter. Godt, så vil jeg gøre det samme med fake news-medierne og de radikale demokrater til debatterne, skrev præsidenten på Twitter.

Men hvis de to parter gør alvor af truslerne, kan det give store samarbejdsvanskeligheder, vurderer lektor i medievidenskab ved Roskilde Universitet, Mark Ørsten.

Et splittet USA

- Det politiske landskab vil kun blive mere polariseret, og retorikken vil blive endnu hårdere, siger han og tilføjer:

- Vi kan se effekten allerede. Det, vi i Danmark kalder 'den demokratiske samtale', er brudt sammen i USA, siger Mark Ørsten og henviser til sidste års nedlukning af Kongressen, da de to fløje ikke kunne nå til enighed i budgetforhandlingerne.

Endnu et tegn på, at den amerikanske befolkning i stigende grad deler sig i to lejre, mener han.

Hans analyse bakkes op af meningsmålinger, som viser et USA, hvor man enten er med Trump eller imod ham: En hård kerne af republikanere elsker ham, mens Demokraterne afskyr ham.

En polarisering, som kun vil blive styrket af politikernes fordømmelse af forskellige medier, forklarer lektor i amerikanske studier Thomas Ærvold Bjerre.

- Mange demokratiske og republikanske vælgere lever i to forskellige verdener, og nu kan der blive endnu længere mellem dem, siger han.

'Der er en roterende dør mellem Fox News og Det Hvide Hus'

Alligevel forstår Thomas Ærvold Bjerre godt Demokraternes behov for at sige fra.

- Jeg kan godt forstå deres frustration, når man ser på, hvor mange usandheder og påstande, der flyder frit i visse Fox News-programmer, siger han.

Demokraternes beslutning kommer samtidig med, at det amerikanske tidsskrift The New Yorker i denne uge publicerede en længere artikel om Det Hvide Hus' angiveligt tætte samarbejde med Fox News.

Tidligere formand i Fox News, Bill Shine, er nu stabschef i Det Hvide Hus under Trump. (Foto: JOSHUA ROBERTS © Scanpix)

Her beskrives det blandt andet, hvordan journalister fra tv-kanalen ofte bliver behandlet, som var de en del af Trump-administrationen. Til vælgermøder får de tilsyneladende særbehandling og hilser på medlemmer af regeringen med kram.

Tidsskriftet henviser også til en optælling fra det amerikanske medie Politico, der viser, at Fox News har interviewet Donald Trump 45 gange i løbet af hans præsidenttid. Til sammenligning er det aldrig lykkedes tv-stationen CNN at få et direkte interview med Trump, efter han blev præsident, skriver The New Yorker.

Det får flere mediefolk og journalister til at kritisere tv-stationen. Blandt andre en assisterende professor på University of Virginia, Nicole Hemmer, der mener, at Trumps tætte forhold til stationen er 'radikaliserende.'

- Det er det tætteste, vi kommer på statskontrolleret tv, siger hun.

Det bliver bakket op af Thomas Ærvold Bjerre, der samtidig henviser til den store andel af tidligere Fox News-medarbejdere, Trump har hyret til at arbejde for ham i regeringen.

- Der er jo nærmest roterende døre mellem Fox News og Det Hvide Hus, siger han.

Flere af Donald Trumps ansatte har en fortid på Fox News:

  • National sikkerhedsrådgiver John Bolton har været kommentator hos Fox News.

  • Det samme har Mercedes Schlapp, som nu er leder af strategisk kommunikation i Det Hvide Hus.

  • Vicestabschef i Det Hvide Hus Bill Shine var tidligere topchef for Fox News.

  • Talsperson i udenrigsministeriet Heather Neuert var tidligere vært og korrespondent på Fox News.

De må tage en for demokratiet

Mark Ørsten kalder det "et stort problem", at politikerne til- og fravælger medier - og at præsidenten "ikke vil lytte til kritiske spørgsmål".

Han mener ikke, at løsningen er et medie-boykot.

- Det synes jeg er en dårlig beslutning. Politikerne må stille op og diskutere - der må man tage én for demokratiet, siger han.

Thomas Ærvold Bjerre har et andet forslag, omend han selv kalder det "fodformet og naivt"

- Det kunne være at komme ud og tale med de menige amerikanere - prøve at skabe en ægte dialog, siger han og slutter:

- Men det kan være svært at nedbryde fordommene i så stort et land.

USA holder præsidentvalg november næste år.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter