Demokratisk kandidat: Trumps forsøg på at befri A$AP Rocky er magtmisbrug

Sagen mod den amerikanske rapper A$AP Rocky begyndte i dag trods præsident Trumps kamp for at få ham løsladt. 

A$AP Rockys mor under tirsdagens retshandlinger i byretten i Stockholm - hjemme i USA er rapperens sag blevet en varm politisk kartoffel. (Foto: 1081 Fredrik Persson/TT © Scanpix)

Sagen er så kulørt, som den kan blive. Realitystjernen Kim Kardashian og hendes mand, Kanye West vil gerne have A$AP Rocky sat fri i Sverige, hvor han er sigtet for voldeligt overfald.

De beder deres venner præsidentens datter og svigersøn om at lade budskabet sive. Få dage senere tweeter præsidenten, at han vil tage kontakt til ”den meget talentfulde svenske statsminister”.

Trump tilbyder at betale kaution for rapperen, men det kan man ikke i Sverige, fortæller Stefan Löfven, og så er han i Trumps øjne ikke talentfuld længere, men skadelig for den afroamerikanske befolkning i USA, som han skriver i et tweet.

Samtaleemne i USA

Præsidentens angreb på Sverige, som han også beskylder for ikke at kunne fikse sine egne problemer, er nu et samtaleemne på de fleste talkshows og politiske programmer. I aften skal de første ti af i alt tyve demokratiske udfordrere til præsidentposten debattere mod hinanden i Detroit.

De har ikke kunnet undgå at forholde sig til præsidentens svenskerhetz.

- Der er ikke tvivl om, at Det Hvide Hus bruger hans lederposition politisk, og det skal stoppe, lød det fra den demokratiske senator fra Californien Kamela Harris.

På spørgsmålet om, hvorvidt det her er endnu et eksempel på listen over Trumps dårligdomme - magtmisbrug i A$AP Rocky sagen, svarede hun ”ja” med svag stemme. Sig det højt, indvendte intervieweren.

- Ja, gentog Harris, denne gang højere.

Midt i en heftig debat om racisme

Trumps beslutning om at angribe Sverige til fordel for en afroamerikansk rapper kom på et tidspunkt, da det Hvide Hus og det Republikanske parti kæmpede for at finde fælles fodslag efter Trumps opfordring til fire kongresmedlemmer med mørk hudfarve om tage hjem til de lande, de kommer fra.

De fire er alle amerikanere, og Trumps opfordring udløste heftig kritik fra alle andre end præsidentens kernevælgere og masser af beskyldninger om racisme.

I weekenden har Trump beskrevet sorte kvarterer i byen Baltimore som rottebefængte og beskidte. I det lys ser mange amerikanere præsidentens godhed overfor A$AP Rocky som et slet skjult forsøg på at vise, at han ikke er racist, som mange kritikere siger.

- A$AP Rocky er en del af et mønster, når det handler om race, lyder overskriften i en analyse i Washington Post.

Avisen beskriver Trumps forsøg på at mænge sig med kendte sorte amerikanere og nedgøre og kritisere dem, når det er politisk belejligt.

- Hvad ville du gøre, hvis du var præsident, blev den demokratiske kandidat Pete Buttigieg spurgt forleden.

- De problemer, som det sorte Amerika står overfor nu, er ikke en konsekvens af Sverige. Systematisk racisme i USA har konsekvenser, og Donald Trump har gjort det værre, lød svaret fra Pete Buttigieg.

- De problemer, som det sorte Amerika står overfor nu, er ikke en konsekvens af Sverige. Systematisk racisme i USA har konsekvenser, og Donald Trump har gjort det værre, siger demokraternes præsidentkandidat Pete Buttigieg blandt andet om A$AP Rocky-sagen. (Foto: Brian snyder © Scanpix)

Sammenhæng mellem USA og Sverige

Når svarene fra de demokratiske kandidater er ret forsigtige eller slet ikke er kommet endnu, kan det hænge sammen med, at nogle sorte ser en sammenhæng mellem behandlingen af sorte i USA og Sverige.

Sorte ender langt oftere i fængsel i USA, og mange ser ud til at drage en direkte parallel til den amerikanske rapper i Sverige.

Flere musikere, rappere og borgerretsforkæmpere kræver A$AP Rocky løsladt, og det krav kommer også fra en gruppe demokratiske kongresmedlemmer, der altså på den måde ser ud til at være enige med præsidenten.

De argumenterer for, at videoer fra optrinnet mellem rapperen, hans bodyguards og to mænd viser, at de forsøgte at komme væk, inden sammenstødet eskalerede. De blev tvunget til at forsvare sig selv, lød det fra kongresmedlemmerne med texanske Joaquin Castro i spidsen.

Kort efter sigtelserne mod A$AP Rocky blev offentliggjort, optrådte den demokratiske senator fra Vermont, Bernie Sanders på Jimmy Kimmel Show og spurgt, hvad han ville gøre.

- Ikke meget lige nu, lød det korte svar.