Demokratisk leder: Det er jo det samme indrejseforbud

Præsident Trumps nye dekret er lige så diskriminerende og skader krigen mod terror, mener topdemokraten Nancy Pelosi.

Nancy Pelosi, leder af Demokraterne i Repræsentanternes Hus, mener ikke, at Trumps nye indrejseforbud er anderledes end det første, som fik massiv kritik fra hende og partiet. (Foto: © Michael Reynolds, Scanpix)

Det er gammel vin på nye flasker, når USA's præsident, Donald Trump, kommer med et nyt og justeret indrejseforbud.

Dekretet, som præsidenten i dag har underskrevet, er lige så 'diskriminerende og skadeligt', som det første udstedt i januar, mener Nancy Pelosi, lederen af Demokraterne i Repræsentanternes Hus.

- Det her er det samme forbud med det samme formål, og det diskriminerer på samme måde og svækker vores kamp mod terror, skriver hun på Twitter.

Dekretet indeholder denne gang også et forbud mod at komme ind i USA i 90 dage for folk fra de seks overvejende muslimske lande: Iran, Yemen, Somalia, Libyen, Sudan og Syrien, hvis de ikke allerede har gyldigt visum.

Men Irak er ikke længere omfattet af indrejseforbuddet.

Den amerikanske regering mener, at Irak er blevet bedre til at kontrollere visum-processerne, og USA og irakiske styrker står skulder ved skulder i kampen mod terrorgruppen Islamisk Stat.

- USA har lov til at kontrollere, hvem der kommer ind i vores land, og holde dem ude, som vil skade os, sagde den amerikanske justitsminister Jeff Sessions på en pressekonference her til aften dansk tid.

Han præsenterede dekretet sammen med USA's udenrigsminister, Rex Tillerson, og minister for indenrigssikkerhed, John F. Kelly. Men de fremmødte journalister fik ikke mulighed for at få svar på deres opfølgende spørgsmål.

'Gør USA mindre sikkert'

I det nye dekret bliver syriske flygtninge nu opfattet som andre flygtninge, hvor de førhen fik forment adgang til USA 'på ubestemt tid'.

Til gengæld indfører Trump med dekretet et forbud mod at komme til USA for alle flygtninge i 120 dage.

Det sker dels for at nedbringe antallet af nytilkomne og for at sikre, at terrorister ikke udnytter flygtningesituationen til at komme ind i USA, forklarede ministeren for indenrigssikkerhed, John F. Kelly.

- Vi kan ikke risikere udsigten til, at ondsindede aktører udnytter immigrationssystemet til at slå amerikanere ihjel, sagde han ifølge Fox News på pressemødet.

Det nye dekret lister heller ikke religiøse minoriteter i prioriteret rækkefølge, som det første gjorde.

Men Nancy Pelosi mener, at Trump-administrationens 'ompakning', som hun kaldet det, slet ikke ændrer det 'umoralske, forfatningsstridige og farlige formål' med forbuddet mod muslimer og flygtninge.

- At beskytte det amerikanske folk kræver, at vi er stærke og kloge, ikke hensynsløse og selvudslettende. Præsidenten hævder, han styrker vores sikkerhed. Men hans administrations farlige og inkompetente handlinger gør USA mindre sikker, ikke mere, udtaler den ledende demokratiske politiker.

Det nye dekret træder i kraft 16. marts, og det er endnu uvist, om dette også vil blive blokeret af domstolene i USA, som det skete med det foregående.

The American Civil Liberties Union, som har været en af de største kritikere af det oprindelige indrejseforbud, udtaler, at man fortsat vil kæmpe imod forbuddet.

- Præsident Trump (...) kan forvente fortsat misbilligelse fra både domstolene og folket, skriver organisationen i en pressemedelelse.