Demokratisk stjernefrø vil vælte Trump i 2020

Tidligere kongresmedlem og senatskandidat Beto O'Rourke vil være Demokraternes kandidat ved præsidentvalget.

Beto O'Rourke har bekræftet, at han stiller op mod Donald Trump ved næste præsidentvalg i 2020. Fotoet er fra et interview, som Oprah Winfrey stod for i New York City, d. 5. februar, 2019. REUTERS/Carlo Allegri (Foto: Carlo Allegri © Scanpix)

Efter flere måneders spekulationer bekræfter det tidligere demokratiske kongresmedlem Beto O'Rourke, at han stiller op til præsidentvalget i 2020.

Det skriver tv-stationen KTSM, der har base i 46-årige O'Rourkes hjemby, El Paso, i staten Texas.

Til tv-stationen skriver han i en række sms'er, at han er "stolt af sin hjemby", og at han vil bruge sin baggrund og opvækst i Texas i sin kampagne.

Han ventes officielt at erklære sit kandidatur torsdag amerikansk tid.

Se her de 15 kandidater, der håber på at blive Demokraternes præsidentkandidat:

  • Joe Biden. Den tidligere vicepræsident har ført alle foreløbige meningsmålinger - også inden hans kandidatur blev officielt. Den 77-årige Biden er dog også mødt med kritik for at være repræsentant for det "gamle parti" i en tid, hvor der efterlyses nye kræfter, og gamle sager om upassende adfærd over for kvinder og hans rolle i Clarence Thomas-høringerne tilbage i begyndelsen af 90'erne har fyldt i den første del af hans kampagne. (Foto: Ethan Miller © Scanpix)
  • Bernie Sanders. 78-årige Sanders er senator fra delstaten Vermont og kalder sig selv demokratisk socialist. Han tabte i 2016 til Hillary Clinton, men mener at mange af hans ideer fra dengang har vundet støtte og vil derfor bygge videre på samme fundament: Sundhedsforsikring til alle, gratis offentlige uddannelser og en mindsteløn på omkring 100 kroner i timen. (Foto: SPENCER PLATT © Scanpix)
  • Tulsi Gabbard. Blev valgt ind i Repræsentanternes Hus i 2012 for Hawaii. Har gjort tjeneste i Irak og været imod USA's militære interventioner. Til mærkesager hører en reform af kriminallovgivningen, klimaindsats og sundhedsreform. (Foto: Scott Audette)
1 / 3

Slog næsten Ted Cruz

O'Rourke blev landskendt, da han ved midtvejsvalget sidste år udfordrede senator Ted Cruz ved senatsvalget i Texas. Han tabte valget, men var bare få procentpoint fra at slå Cruz, der var republikansk præsidentkandidat i 2016.

Texas er samtidig én af de mest konservative stater i USA.

Beto O'Rourkes kampagne tiltrak sig stor opmærksomhed, og han formåede at indsamle millioner af dollar uden støtte fra store virksomheder eller lobbyister.

Siden senatsvalget har han gjort sig bemærket som en skarp kritiker af præsident Donald Trumps planer om at bygge en mur langs grænsen til Mexico.

Da præsidenten i februar besøgte grænsen ved El Paso, holdt O'Rourke et stort vælgermøde og beskyldte Trump for at skabe "falske rygter" om migranter og El Pasos ry som en by præget af kriminalitet.

O'Rourke har samtidig opnået stor popularitet på sociale medier, og bruger flittigt sin Instagram-konto til at komme med politiske budskaber.

/ritzau/

Facebook
Twitter