Demonstrant i Iran venter mere vold

Efter weekendens blodudgydelser i Iran er demonstranternes vrede stor mod det iranske regime - også mod den øverste religiøse ledelse. Det siger et øjenvidne, som DR har talt med.

Demonstranter i Teheran gemmer sig bag masker. (Foto: Stringer © Scanpix/Reuters)

- Jeg tror, at alle blev ramt. De slog os med to meter lange stave, siger en demonstrant i telefonen fra Teheran.

Han deltog i protesterne, der lørdag ifølge de officielle iranske medier førte til ti dræbte. Uofficielt er tallet for dræbte langt højere.

Demonstranten fortæller, at hele regimets magtapparat i form af politi, revolutionsgarde, militser og selv almindelige borgere, der er loyale over for styret, var på gaden for at være med til at slå på de protesterende.

Massevold

- Det var massevold, kalder han det.

Han er tilhænger af den moderate præsidentkandidat Mir Hossein Mousavi, der ifølge det officielle valgresultat tabte stort til den siddende præsident Mahmoud Ahmadinejad ved valget 12. juni.

Men oppositionen mener, at der blev begået massiv valgsvindel.

Død over diktatoren

Demonstranten har deltaget i alle protesterne siden præsidentvalget. Han fortæller over Skype om den udvikling, der er sket blandt de protesterende.

- De første dage efter valget råbte vi: "Hvor er vores stemmer henne?". Nu råber vi: "Død over dikatoren".

- Jeg er tilhænger af ikke-vold, og i de første dage stod vi bag fredelige protester, men nu er vi blevet mødt med vold, og så har vi ingen andre muligheder. Jeg håber ikke, det kommer til mere vold, men jeg tror det er uundgåeligt.

Vrede mod de øverste præster

Han forklarer, at udviklingen især skyldes den tale, som den øverste iranske leder, ayatollah Ali Khamenei, holdt i fredags.

Han gav sin støtte til Ahmadinejad og truede demonstranterne med, at det ville få konsekvenser, hvis de fortsatte deres protester.

Det har ført til den meget usædvanlige situation, siden præstestyret blev indført i Iran i 1979, at den øverste religiøse ledelse er blevet genstand for demonstranters vrede.

50 venner anholdt

Han fortæller om en ung kvinde ved navn Neda, der blev dræbt under demonstrationen i går - tilsyneladende ramt af en snigskytte. Hun er blevet et symbol for oppositionen.

Øjenvidnet, hvis navn er redaktionen bekendt, har af hensyn til sikkerhedssituationen bedt om at være anonym.

- 50 af mine venner er blevet anholdt i de seneste dage, siger han.

Galgenhumor

På et tidspunkt under interviewet ringer det på døren. Han undskylder og rejser sig fra sin computer. Lidt senere kommer han tilbage.

- I den her tid kan det blive min tur om nogle timer eller dage. Men heldigvis stod der ikke en politibetjent eller en anden ved døren, forklarer han grinende.

Han kan få brug for sin galgenhumor.

- Vrede er uundgaåeligt. Vold er uundgåeligt, mener han.