Demonstrant i Kasakhstan: 'Folk er simpelthen holdt op med at stole på magthaverne'

I fem dage var internettet slukket i Kasakhstan. Nu er radiotavsheden forbi, og en demonstrant kan fortælle sin historie fra "de værste uroligheder, landet har set i 30 år".

(Foto: © PAVEL MIKHEYEV, Ritzau Scanpix)

Det er tirsdag aften i Kasakhstans største by, Almaty.

En kvinde er gået på gaden sammen med tusinder af andre for at protestere, da hun ender i et inferno af skud og skrig.

– Vores folk var fuldstændig fredelige. Der var glæde og god stemning. Men så begyndte der at komme soldater.

– Og pludselig begyndte de at skyde. Folk skreg: Skyd os ikke, vi er fredelige og ubevæbnede! Men der var så tæt tåge, og skuddene blev ved.

Sådan beskriver den kasakhiske demonstrant Majra Gabdulina episoden fra den 4. januar i et interview med DR's Rusland-korrespondent, Matilde Kimer. Majra Gabdulina tog del i en af de mange demonstrationer, der foregik i det centralasiatiske land i starten af januar.

Demonstranten Majra Gabdulina med det kasakhiske flag. (Privatfoto)

I mandags vendte internettet tilbage i landet efter at have været slukket af regeringen i fem dage.

Det har været en lettelse for de mange kasakhere, som ikke har kunnet få livstegn fra deres familiemedlemmer i dagevis.

Samtidig har folket nu mulighed for at dele deres oplevelser fra de nætter, hvor fredelige protester transformerede sig til amokløb mod ordensmagten og deres bygninger, fortæller Matilde Kimer.

Vi kan derfor nu fortælle demonstranten Majra Gabdulinas fortælling om, hvad hun selv har oplevet under og efter de voldsomme optøjer i sit hjemland.

Soldater åbner ild

Sammen med sine venner ville Majra Gabdulina fredeligt deltage i protesterne i Almaty den onsdag aften.

Det er ikke uvant for den 50-årige kasakhiske kvinde at troppe op til den slags.

– Jeg er aktivist og tager nærmest altid med til disse demonstrationer, fortæller Majra Gabdulina, som til daglig har sin egen massageklinik.

Hun og vennerne ankom til demonstrationen omkring klokken 20. Der var ikke kommet så mange endnu, men politi og sikkerhedsstyrker var talrigt tilstede.

De forsøgte at jage demonstranter væk. Nogle blev slået af betjentene – andre anholdt, beretter Gabdulina.

Blot en time senere vrimlede det med mennesker. Tusindvis af mennesker. Det fik politi og sikkerhedsstyrkerne til at stikke af, fortæller hun.

Majra Gabdulina (til venstre) foran politistyrker. (Privatfoto)

I stedet ankom soldater, og der lød skudsalver. Demonstranterne forsøgte at råbe soldaterne op. At fortælle, at de var fredelige og ubevæbnede. Men skuddene fortsatte.

– Folk løb væk. Jeg husker, at jeg faldt, og nogen hjalp mig op. Men det var et mareridt, fortæller Majra Gabdulina.

Det blev en lang nat for hende og vennerne, som blev ved demonstrationen til 4-5-tiden næste morgen.

'Lighusene er fyldt med fredelige folk'

En lille uge senere kan Matilde Kimer fortælle, at landet så småt er ved at blive sig selv igen:

– Situationen er ved at vende tilbage til en normal hverdag. Lufthavnen i Almaty har taget imod sit første civile fly efter urolighederne, og de udenlandske soldater skal til at begynde at rejse hjem, fortæller hun.

Under urolighederne har mange mistet livet, men det præcise dødstal hersker der usikkerhed om.

Demonstranten Majra Gabdulina fortæller, at hun efter optøjerne har set optagelser fra et kasakhisk lighus.

– Vores aktivister var på lighuset for at filme. Sikke et mareridt! Man kan ikke forestille sig, hvor mange dræbte der er. Og de traumer, man kan se på dem! Lighusene er fyldt med fredelige folk, siger hun og retter fokus mod præsidenten:

– Tokajev sagde, at ingen fredelige mennesker ville blive slået ihjel. Hvorfor er der så blevet slået børn og helt unge ihjel? Selv en fyr, der bare gik hen for at købe brød, siger hun.

Majra Gabdulina oplever, at kasakherne er efterladt i en skrøbelig og desperat situation.

– Folk er så udmattede. Her før nytåret var der en enlig kvinde i Almaty med tre børn, som kastede sig ud fra 9. sal, fortæller demonstranten, og fortsætter:

– Folk har simpelthen ikke nok til at leve. Selv helt unge mennesker er nødt til at tage lån, fordi lønningerne er for lave til at kunne leve af.

  • Kasakhisk politi anholder en mand under protester i Almaty, 5. januar 2022. (Foto: © PAVEL MIKHEYEV, Ritzau Scanpix)
  • En stor menneskemængde protesterer i Almaty. Politiet affyrede den dag tåregas og chokgranater for at forsøge at bryde de tusindvis af demonstranter op. Almaty, Kasakhstan, 4. januar 2022. (Foto: © RUSLAN PRYANIKOV, Ritzau Scanpix)
  • En politibil er stukket i brand under protester i den kasakhiske storby Almaty, 5. januar 2022. (Foto: © PAVEL MIKHEYEV, Ritzau Scanpix)
1 / 3

Dyb mistillid til magthaverne

Selvom de voldelige optøjer i landet er forbi, er befolkningen altså stadig udfordret på andre områder – blandt andet på økonomien og på tilliden til regeringen.

– Jeg tror, mange kasakhere er lettede over, at volden er stoppet. Men udover at have spørgsmål til både præsidentens udlægning af begivenhederne, så er alle de socialøkonomiske problemer, som befolkningen havde før, jo ikke gået væk, fortæller Matilde Kimer.

Majra Gabdulina håber, at præsident Tokajev vil ændre på tingene i landet. Han har siddet på posten i tre år, siden han i 2019 afløste præsidenten gennem næsten 30 år, Nursultan Naserbajev.

– Vi kasakhere, vi beder Tokajev om at ændre lovene. Men jeg tror ikke på ham. Han har haft tre år til at ændre tingene.

– Jeg tror ikke på nogen af dem – og dem jeg kender, stoler heller ikke på noget som helst, de siger. Folk er simpelthen holdt op med at stole på magthaverne, lyder det fra demonstranten.

Majra Gabdulina fortæller, at hun ikke længere har tillid til magthaverne i sit land.

Præsidenten kaldte demonstranter terrorister

Majra Gabdulina oplevede altså, at fredelige demonstranter blev overmandet af væbnede styrker.

Der var dog ikke kun tale om fredelige demonstrationer i Kasakhstan i disse dage. Flere steder i landet plyndrede og hærgede voldelige oprørere butikker og bygninger.

Landets præsident, Kasym-Jomart Tokajev, kaldte disse demonstranter "terrorister" og udstak fredag den 7. januar en kontroversiel ordre:

– Terrorister fortsætter med at ødelægge ejendomme og bruge våben mod civile. Jeg har givet ordensmagten ordre til at skyde for at dræbe uden varsel, lød det fra Tokajev i en tv-tale ifølge nyhedsbureauet AFP.

Samme dag havde flere europæiske lande opfordret til at stoppe volden, deeskalere situationen og finde en fredelig løsning i stedet.

Borgeres rettigheder og sikkerhed er fundamental og skal garanteres. Jeg opfordrer til at stoppe volden og til at udvise beherskelse, sagde EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.

Formaningen til fred reagerede præsident Tokajev da også på:

– Der er opfordringer fra udlandet om at forhandle om fredelige løsninger. Det er nonsens. Hvilke slags forhandlinger kan der indgås med kriminelle, med mordere?, sagde præsidenten også i sin tale fredag.

Kasakhstans præsident, Kasym-Jomart Tokajev, 12. januar 2022. (Foto: © KAZAKH PRESIDENT PRESS SERVICE /, Ritzau Scanpix)