Demonstranter har været på gaden i tre måneder. Nu lader det til at give pote

Israels forsvarsminister opfordrer nu regeringen til at trække den omstridte retsreform tilbage.

Lørdag den 25. marts 2023 var 12. uge i streg, at vrede demonstranter gik på gaden i protest over den planlagt retsreform i Israel. (Foto: © Abir sultan, Ritzau Scanpix)

Et diktatur. Det er dét, som israelerne frygter, og derfor de igen var på gaden lørdag.

Balladen handler om en retsreform, som premierminister Benjamin Netanyahus regering forsøger at gennemtvinge. Kritikere frygter, at reformen vil føre til, at retsvæsnet i Israel mister sin politiske uafhængighed. Og at demokratiet bliver erstattet af et autoritativt styre.

Og nu lader det til, at de stædige demonstranter er lykkedes med at skabe knas internt i regeringen. For i går gik Israels forsvarsminister, Yoav Gallant, på talerstolen, og opfordrede Netanyahu til at trække retsreformen tilbage.

- Spliden i vores samfund udvider sig og trænger ind i de israelske forsvarsstyrker, lød det i går fra forsvarsminister Yoav Gallant. (Foto: © GIL COHEN-MAGEN, Ritzau Scanpix)

- Nu siger jeg det med min egen stemme: Vi må stoppe den lovgivende proces, lød det fra ministeren.

'Fare for statens sikkerhed'

Alt imens Benjamin Netanyahu var ved at pakke tasken, efter et besøg i London, skete der ting og sager hjemme i Israel.

Lørdagens store demonstrationer var næppe en overraskelse for premierministeren, der nu har været vant til dem i snart tre måneder. Men udmeldingen fra hans forsvarsminister var alligevel opsigtvækkende.

Yaov Gallant har i dagene op til weekenden givet udtryk for sin bekymring over et stigende antal af militært personel, der deltager i demonstrationerne.

Ifølge forsvarsministeren er den eneste udvej at standse retsreformen.

- Dette er en klar og umiddelbart håndgribelig fare for statens sikkerhed. Jeg vil ikke være part i dette, lød det fra Yoav Gallant under et pressemøde lørdag aften.

  • Lørdag fortsatte demonstrationerne i flere byer i Israel. Det samlede antal anholdte er nu på 44. (Foto: © AMIR COHEN, Ritzau Scanpix)
  • Den planlagte reform vil betyde, at højesterettens kendelser begrænses, når det handler om regeringstiltag eller love. (Foto: © Ahmad gharabli, Ritzau Scanpix)
  • Reformen betyder også, atl politikernevil få mere at skulle have sagt, når der skal udpeges nye dommere. (Foto: © Abir sultan, Ritzau Scanpix)
  • Formanden for Israels højesteret, Esther Hayut, har kaldt reformen for "et dødsstød” for dommernes uafhængighed. (Foto: © Ariel Schalit, Associated Press)
1 / 4

Gallant tilhører, lige som Netanyahu, partiet Likud. Han er den første minister, der direkte opfordrer til at droppe reformen. Ministeren fortæller ifølge Ritzau, at han har talt om det med Netanyahu og gjort sit synspunkt klart.

Netanyahu under pres

Netanyahu, som lige er nu under korruptionsanklager, er under pres fra sit kabinet, som ønsker, at han fortsætter processen om reformen i den kommende uge.

Ifølge regeringen skal der forandringer til i Israels højesteret, fordi den er "blevet for magtfuld" og venstreorienteret. Forslaget blev fremlagt i januar, kun få dage efter at den nye regering blev dannet. Siden da, har gaderne i blandt andet Jerusalem og Tel Aviv være fyldt med demonstranter.

Og selvom to andre Likud-medlemmer ytrede deres støtte til forsvarsministeren i går, så har koalitionen fortsat et stort flertal og kan derfor sagtens gennemføre reformen uden Gallant.

Spliden internt i regeringent blev også understreget, da den nationale sikkerhedsminister, Itamar Ben-Gvir, opfordrede Netanyahu til at fyre forsvarsministeren, efter hans udtalelser. Han anklagede Yaov Gallant for at bukke under for oppositonens pres, mens andre hyldede ham for hans "modige udtalelser".