Demonstranter på gaden i Libanon: 'Vi græder allerede'

130 personer er kommet til skade efter demonstrationer i Libanon.

Flere tusinder gik på gaden i weekenden for at demonstrere mod det politiske styre i Libanon . (Foto: ANWAR AMRO © Scanpix)

Efter en weekend med voldelige optøjer i Libanons hovedstad, Beirut, har den libanesiske præsident, Michel Aoun, udskudt valget af en ny premierminister.

Det var ellers planlagt, at repræsentanter fra parlamentets partier skulle mødes i dag for at udnævne en premierminister, der skulle overtage posten efter Saad Hariri.

Men selvom Hariri gik af den den 29. oktober som følge af flere dage med store demonstrationer, ser det alligevel ud til, han kan få lov at fortsætte.

Lige nu tyder meget på, at det igen bliver Hariri, parlamentet vil udpege, når de på torsdag skal finde Libanons næste premierminister. Og det er blandt andet derfor, at demonstranterne i weekenden var på gaden i Beirut.

- Saad, Saad, Saad, drøm ikke om det længere, lyder et af deres mange kampråb.

Demonstranter i Libanon: 'Vi græder allerede'

Hele weekenden har der været konfrontationer mellem demonstranter og politi foran landets parlament.

Konfrontationerne udviklede sig i løbet af søndag, hvor flere demonstranter kastede med flasker og fyrværkeri mod politiet, som svarede igen med tåregas og vandkanoner.

Det fik dog ikke demonstranterne til at trække sig. Flere havde medbragt skilte med teksten "We are crying already" ("vi græder allerede", red.) for at signalere, at tåregas ikke kan holde dem væk, fordi de allerede græder over den politiske situation.

Ifølge Røde Kors er mere end 130 personer kommet til skade under weekendens sammenstød. Alle skulle dog være uden for livsfare.

  • Demonstrationerne startede fredeligt både lørdag og søndag, men udviklede sig til voldelige sammenstød i løbet af aftenen. (Foto: Nabil Mounzer © Scanpix)
  • Flere demonstranter bar masker og hjelme ved søndagens demonstrationer. (Foto: ANWAR AMRO © Scanpix)
  • Politiet kastede tåregas mod demonstranterne. (Foto: ANWAR AMRO © Scanpix)
  • Flere steder omkring parlamentet var demonstranter og politi i nærkampe. (Foto: ANWAR AMRO © Scanpix)
1 / 4

Fredelige demonstrationer i næsten to måneder

De voldelige sammenstød kommer oven på næsten to måneder med fredelige demonstrationer, hvor libaneserne har luftet deres utilfredshed med korruption, og hvad de anser for at være en anti-demokratisk regering og et forældet politisk styre.

Mange demonstranter ønsker et politisk system, hvor landet styres af eksperter og vidende personer – et såkaldt teknokrati.

Og det har fået den vikarierende premierminister, Saad Hariri, til at forsøge at imødekomme demonstranternes krav ved at kræve en omstrukturering af det politiske styre med ham selv som overhoved. Det har mange demonstranter dog afvist.