Demonstranter støder sammen med politiet i flere europæiske lande

Fransk politi har affyret tåregas på gaderne i midten af Paris.

Efter omkring tre timers tid udviklede demonstrationerne i Paris sig sådan, at arrangørerne måtte bede demonstranter med børn om at forlade området. (Foto: © ANNE-CHRISTINE POUJOULAT, Scanpix)

Ultrahøjreorienterede demonstranter og politi har lørdag haft flere sammenstød på Trafalgar Square og andre steder i det centrale London, viser tv-billeder.

Det sker, efter at politiet har forsøgt at skille dem fra antiracistiske demonstranter.

Samtidig har det parisiske politi set sig nødsaget til at affyre tåregas mod demonstranter midt i den franske hovedstad.

Demonstranterne havde samlet sig ved Place de la Republique, og nogle af dem havde klatret op på statuen af Marianne - personificeringen af den franske republik.

Optøjerne i de europæiske storbyer kommer i kølvandet på, at afroamerikaneren George Floyd døde i Minneapolis efter at have haft en hvid politimands knæ på halsen i mere end otte minutter.

Han døde 25. maj, og siden da har store dele af USA oplevet store demonstrationer, der også har spredt sig til Europa.

Vil beskytte monumenter

I London var der varslet demonstrationer mod racisme, men det var George Floyd, der løb med overskrifterne i de engelske aviser.

Det var derimod de omkring 1.000 højreradikale, der ifølge The Guardian og Ritzau endte i sammenstød med det engelske politi.

Der blev kastet med vandflasker og affyret fyrværkeri, og det endte med at premierminister Boris Johnson måtte kommentere sagerne på Twitter.

- Racistisk ballade har ingen plads på vores gader. Enhver der angriber politiet vil blive mødt med politiets fulde styrke, skrev han blandt andet.

Under de seneste ugers antiracistiske protester er flere monumenter i Storbritannien, der har relation til tidligere tiders britisk slavehandel, blevet overhældt med maling, maltrakteret eller helt fjernet. Dem ville moddemonstranterne beskytte.

Billeder viser flere sammenstød fra London:

"Det, der sker i USA, sker også i Frankrig"

I 2016 døde en 24-årig, fransk mand i politiets varetægt. Familien til Adama Traoré, som han hedder, mener, at han blev kvalt. Myndighederne mener, at dødsårsagen er uklar.

Men den sag kom ifølge The Guardian til at fylde en del under dagens demonstrationer i Paris.

Assa Traoré, hans storesøster, talte foran demonstranterne:

- George Floyds død giver et stort ekko i Frankrig med min lillebrors død. Det, der sker i USA, sker også i Frankrig.

Og det gik ifølge The Guardian roligt for sig i de første tre timers tid. Men så brød kampene ellers ud. Se, hvordan det gik til:

Tidligere på ugen medgav indenrigsminister Christophe Castaner, at der var 'beviselige mistanker om racisme' blandt det fransk politi.

Men den kommentar brød politiet sig ikke om. Hans bemærkning fik kritik med på vejen fra politiforbundene, der sagde, at politibetjente bliver gjort til syndebukke for dybe sociale problemer i landet.

Artiklen er opdateret med blandt andet information om demonstration i Frankrig.