Demonstrationer i Bagdad og tyrkisk Nato-modstand: Paludans brændte koran giver svenske problemer

Rasmus Paludan brændte lørdag en koran af i Stockholm. Nu vil Tyrkiet ikke støtte et svensk medlemskab af Nato.

I lørdags brændte vrede tyrkere et svensk flag af som reaktion på, at Rasmus Paludan havde brændt en koran nær den tyrkiske ambassade i Stockholm. (Foto: © ERDEM SAHIN, Ritzau Scanpix)

Flere end 400 demonstranter stimlede i dag sammen foran den svenske ambassade i Iraks hovedstad, Bagdad. Årsagen var utilfredsheden med en demonstration i Stockholm i weekenden, hvor dansk-svenske Rasmus Paludan brændte en koran af.

Ifølge nyhedsbureauet AFP er en politimand og syv demonstranter kommet til skade ved demonstrationen i Bagdad, da de protesterende kom for tæt på Sveriges ambassadebygning og derfor blev konfronteret af politiet.

I weekenden var rasende tyrkere på gaden foran det svenske konsulat i Istanbul for at protestere mod afbrændingen af koranen. Demonstranter valgte som Paludan også at bruge ild, da de brændte det svenske flag af.

Tidligere i dag har også Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, reageret negativt på koranafbrændingen i Stockholm i weekenden. Erdogan kalder koranafbrændingen fornærmende for alle mennesker og siger tilmed, at Tyrkiet ikke kan støtte et svensk medlemskab af Nato.

Erdogan mener nemlig, at de svenske myndigheder burde have stoppet Paludans demonstration i Stockholm, men selvom Sveriges statsminister, Ulf Kristersson, har taget afstand fra koranafbrændingen, som han kalder respektløs, understreger han dog i et tweet, at der intet ulovligt er foregået.

På det seneste har der været meget fokus på Sverige og Tyrkiet, da den svenske ansøgning om at blive medlem af Nato mangler accept fra Tyrkiet - samt fra Ungarn.

Prisen for et åbent demokrati

Også Danmarks udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen, tager kraftigt afstand fra Rasmus Paludans handling i Stockholm, som han både kalder "beskæmmende" og "skamfuld".

- Det er beskæmmende, at vi har en dansk-svensker, nemlig Paludan, som fører sig frem. Det har vi jo selv oplevet i en dansk sammenhæng og er kommet videre fra det. Nu er det så i Sverige, han turnerer. Det, synes jeg, er skamfuldt, siger Lars Løkke Rasmussen.

Samme toner kommer fra USA, hvor udenrigsministeriets talsmand, Ned Price, kalder koranafbrændingen for en dybt respektløs handling og understreger noget kan være "lovligt men frygteligt".

Talsmanden fra det amerikanske udenrigsministerium mener samtidig, at Sverige og Finland - trods Erdogans udtalelser - er klar til at blive optaget i Nato.

Den danske udenrigsminister opfordrer til, at de resterende Nato-lande efter Erdogans udmelding nu hurtigst muligt bakker fuldt op om et svensk medlemskab af alliancen.

- Det kommer jo med en pris at leve i et åbent demokrati med ytringsfrihed, og der må man skille tingene ad. Og der er det en opgave for os allesammen at forklare vores tyrkiske venner, hvordan vilkårene er i et åbent demokrati som det svenske.

I lørdags aflyste den tyrkiske regering et planlagt møde, hvor Sveriges forsvarsminister, Pål Johnson, skulle have besøg Tyrkiet den 27. januar. Ifølge den tyrkiske forsvarsminister, Hulusi Akar, var årsagen anti-tyrkiske demonstrationer i Stockholm.

Dagen før havde Rasmus Paludan fået tilladelse til sin demonstration, der fandt sted i løbet af lørdag, og hvor han altså brændte en koran af.