Demonstrationer i Israel eskalerer: Pludselig drønede en bil direkte ind i folkemængden

Demonstrationerne i Israel er taget til, efter første del af retsreformen blev stemt igennem.

Mandag blev første del af en omstridt retsreform vedtaget i Knesset. (Foto: © ATEF SAFADI, Ritzau Scanpix)

Mandag eftermiddag skete det, som tusindvis af demonstranter har kæmpet imod i flere måneder.

Israels parlament, Knesset, vedtog første del af en omstridt retsreform, der begrænser landets højesteret.

Afstemningen var kun den første led i en større retsreform, som kritikere mener, vil gøre regeringen i stand til at udøve magt helt uden kontrol. Og derfor er demonstrationerne da også langt fra slut.

Der har været demonstranter foran Knesset hele weekenden, men mandag aften eskalerede demonstrationerne i landet, da en bil kørte gennem en folkemængde i det centrale Israel.

I en video, der bliver delt flittigt på sociale medier, ser man en hvid bil køre direkte ind i en folkemængde på en motorvej, som demonstranterne blokerede.

Her kan du se videoen. Kilde: Twitter @BosmatEilat

Israels politi oplyser, at bilen har ramt tre personer, der er kommet lettere til skade. Bilen kørte væk fra scenen, men føreren er nu blevet anholdt.

- Efter en hurtig efterforskning anholdt politiet ejeren af køretøjet, der er i starten af 20'erne, lyder det fra politiet.

Ild og vandkanoner

Episoden med bilen er ikke den eneste voldsomme scene, vi har set mandag aften.

I løbet af dagen er flere og flere demonstranter stødt til, og protesterne har udviklet sig til sammenstød mellem demonstranter og politi.

Politiet har blandt andet skudt med vandkanoner, og anholdt mindst 20 personer indtil videre. Samtidig viser videoer demonstranter sætte ild til ting, mens brandmænd desperat forsøger at slukke ilden igen.

  • Demonstranterne har været på gaden i dagevis i forbindelse med dagens afstemning om en ny retsreform. (Foto: © ATEF SAFADI, Ritzau Scanpix)
  • Demonstrationerne er især eskaleret mandag aften, efter at første del af reformen blev vedtaget i eftermiddags. (Foto: © Jack guez, Ritzau Scanpix)
  • Flere demonstranter har blandt andet blokeret motorveje i flere byer. (Foto: © Abir sultan, Ritzau Scanpix)
  • Politiet har indtil videre anholdt 20 personer. (Foto: © Jack guez, Ritzau Scanpix)
1 / 4

Alt imens der er ild i gaderne, holdt premierminister, Benjamin Netanyahu, en tale mandag aften, for første gang siden reformen blev vedtaget tidligere på dagen.

I videoen siger Netanyahu, at retsreformen er ‘et nødvendigt skridt for demokratiet’ og insisterer på, at Højesteretten fortsat vil være uafhængig.

Omvendt har en tidligere højesteretsdommer tidligere kaldt reformen for "det første skridt mod diktatur".

  • Der har været sammenstød mellem politi og demonstranter hele dagen. (Foto: © Jack guez, Ritzau Scanpix)
  • Mens brandmænd desperat har forsøgt at slukke brande, har demonstranter flere gange sat ild til ting på gaderne. (Foto: © Jack guez, Ritzau Scanpix)
  • Politiet har blandt andet skudt med vandkanon i et forsøg på at holde demonstranterne på afstand. (Foto: © Ronen Zvulun, Ritzau Scanpix)
1 / 3

I sin tale siger Netanyahu, at han håber på, at man kan nå til enighed med oppositionen omkring de øvrige dele af reformen, der skal stemmes om i november.

Reformen blev vedtaget med 64 stemmer for og nul stemmer imod. Der er 120 medlemmer i Knesset, men oppositionen forlod forhandlingerne inden afstemningen.

Netanyahu opfordrer også militæret til at holde sig ude af den politiske debat. Tusindvis af reservister har truet med et boykot, hvis reformen blev stemt igennem.