Demonstrationer i Sudan tager til: 'Det kunne ligne starten på et militærkup'

Rygter om præsidentens afgang svirrer, mens alle venter på militæret.

Titusindvis af demonstranter fylder her til formiddag gaderne i Sudans hovedstad, Khartoum.

Rygter om præsidentens afgang og uvished om, hvem der egentlig leder landet har taget til, idet landets militær har annonceret, at en 'vigtig meddelelse' er på trapperne.

Se billeder fra de store demonstrationer i Kartoum i videoen ovenfor.

- Militæret kommer om kort tid med en vigtig meddelelse. Vær klar til det, lød den korte besked på stats-tv.

Og mens den udmelding lader vente på sig, så tager uroen i hovedstaden til, fortæller DR's afrikakorrespondent, Søren Bendixen:

- Der er tilsyneladende set militære køretøjer rundt om præsidentpaladset. Det kunne ligne starten på et militærkup, men vi har ikke hørt fra hovedpersonene selv, det er kun rygter.

- Der går rygter om skud ved demonstrationen. Alle holder vejret, for det er et ekstremt afgørende øjeblik. For hvem stiler sig frem? Præsident Bashir eller en general? Det er det, alle venter på.

Intet afgjort

Protesterne mod landets præsident gennem 30 år, Omar al-Bashir, begyndte i december sidste år og har siden kun taget til i styrke.

Mange sudanesere er vrede over, at Bashir har haft dårligt greb om økonomien. Det har ført til højere priser på fødevarer og mangel på brændstof og hård valuta.

Bashir kom selv til magten ved et militærkup. Men om historien er ved at gentage sig er stadig usikkert, vurderer Søren Bendixen.

- Alle havde forventet, at meddelelsen fra militæret ville komme tidligt i morges, og man kan undre sig over, at vi ikke har hørt fra dem endnu.

- Det kunne tyde på, at intet er afgjort endnu.

Præsidenten er eftersøgt krigsforbryder

  • Det sudanesiske styre er flere gange blevet kritiseret for hårdhændet behandling af demonstranter.

  • Omar al-Bashirs styre er ofte blevet omtalt som et diktatur og har været præget af brud på menneskerettigheder.

  • Selv er den sudanesiske leder eftersøgt for massedrab, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden under Darfur-konflikten af Den Internationale Straffedomstol.