Demonstrationerne spreder sig og tager til: George Floyds død sender Det Hvide Hus i lockdown

Flere steder i USA har der været voldsomme sammenstød mellem politi og demonstranter.

Protesterne over en sort mands død i Minneapolis har natten til lørdag dansk tid ramt flere storbyer i USA.

Blandt andet den amerikanske hovedstad, Washington D.C., hvilket har ført til en afspærring af Det Hvide Hus, New York, hvor mere end 50 personer er blevet anholdt, og Atlanta, hvor politistationer og tv-stationen CNN har fået smadret ruderne.

Her er det en amerikansk journalist, der har filmet sammenstød mellem politi og demonstrationer i New York. Vi skal advare om voldsomme billeder.

Det har fået de amerikanske forsvarsmyndigheder til at sætte militærpolitiet i beredskab, så de kan rykke ind særligt i Minneapolis, hvis det bliver nødvendigt.

DR Nyheders journalist Peter Keldorff er i Minneapolis, hvor demonstrationerne indtil videre har været voldsommest. Det kan du se mere fra i videoen øverst i artiklen.

Demonstrationerne har baggrund i, at den 46-årige George Floyd, der er sort, mistede livet mandag, efter at Derek Chauvin - en hvid politibetjent - havde siddet med sit knæ på Floyds hals i flere minutter under en anholdelse.

Et stilbillede fra videoen, der viser en betjent med knæet på George Floyds hals. (Foto: DARNELLA FRAZIER © Scanpix)

Hele hændelsen blev optaget på en mobiltelefon, og under optagelserne kan man flere gange høre Floyd sige, at han ikke kan få luft.

George Floyds død har skabt stort oprør i USA, hvor der på ny er vakt debat om racespørgsmålet og brugen af unødig politivold. Derfor er det flere steder kommet til voldsomme sammenstød

Omstændighederne ved Floyds død trækker spor tilbage til Eric Garner, der i 2014 blev brutalt anholdt i New York.

Garner, der var sort, sagde også, "jeg kan ikke trække vejret", flere gange, mens han blev holdt ned mod et fortov og senere døde.

Demonstranter holder et skilt op med teksten: "hvid stilhed koster liv" i St Louis, Missouri. (Foto: LAWRENCE BRYANT © Scanpix)
Demonstranter holder et skilt op med teksten: "hvid stilhed koster liv" i St Louis, Missouri. (Foto: LAWRENCE BRYANT © Scanpix)

Idet demonstranter ankom til Pennsylvania Avenue i Washington D.C., hvor Det Hvide Hus ligger, fredag aften lokal tid, blev området afspærret. Dørene til pressens kontorer i Det Hvide Hus er låst, og journalister kan ikke forlade stedet.

Secret Service lader ingen personer forlade Det Hvide Hus' område, hvor sikkerhedstjenesten ifølge USA Today har anholdt mindst én person.

Betjent anholdt

  • I byen Minneapolis har demonstranter sat ild til flere bygninger. (Foto: KEREM YUCEL © Scanpix)
  • Hundredvis af demonstranter har været på gaden... (Foto: KEREM YUCEL © Scanpix)
  • ... og også i nabobyen St. Paul, hvor politiet har affyret tåregas. (Foto: Craig Lassig © Scanpix)
  • I New York City har der også været demonstrationer. Her bliver en kvinde anholdt. (Foto: Johannes Eisele © Scanpix)
1 / 4

Siden tirsdag har der været voldsomme demonstrationer i byen Minneapolis i delstaten Minnesota. Det fik torsdag guvernøren i Minnesota, Tim Walz, til at udkommandere 500 soldater fra Nationalgarden i Minneapolis.

På et pressemøde fredag fortalte Donald Trump, at han havde talt med George Floyds familie, og præsidenten udtrykte sin medfølelse og sorg, men Trump tog også meget skarp afstand for de voldelige demonstrationer, der har været flere steder i landet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk