Den berømte statistiker Hans Rosling er død

Hans Rosling brugte meget af sin tid på at fortælle, at medierne ofte viderebringer misforståelser - og han elskede at forklare "virkeligheden" med for eksempel æbler.

Selvom Europa i 2015 oplevede et stort flygtningepres, var det kun en brøkdel af det samlede antal syriske flygtninge, som ville ende i Europa. Det forklarede Hans Rosling dengang med 20 æbler. De 20 æbler svarer til Syriens 20 millioner indbyggere. Fire millioner syrere, altså fire æbler, er flygtet til nabolandene og af dem er kun et kvart æble, 250.000 syere, flygtet til Europa.

Den svenske statistiker og professor i global sundhed Hans Rosling er død.

Han blev 68 år, skriver den svenske avis Expressen.

Dødsfaldet bekræftes på hjemmesiden Gapminder.org, som var et institut, som Hans Rosling var medstifter af.

- Vi er meget kede af at meddele, at professor Hans Rosling døde i morges. Han led af kræft i bugspytkirtlen, som han blev diagnosticeret med for et år siden. Han døde tidligt tirsdag morgen, den 7. februar 2017, omgivet af sin familie i Uppsala, Sverige, står der på hjemmesiden.

Hans Rosling arbejdede på at fjerne de mange misforståelser, der ofte opstår i medierne om verdensopfattelsen - og gerne på en måde, så alle kunne følge med og forstå det.

- Man kan ikke benytte sig af medierne, hvis man vil forstå verden, lød det, da han tilbage i september 2015 gæstede Deadline på DR2.

For mange negative enkeltsager

Ifølge Hans Rosling var problemet ofte, at medierne glemmer at fokusere på overblikket, hvor det faktisk går bedre. I stedet bringer medierne enkeltsager, som ofte har en negativ vinkel.

Noget, han forklarede ved at vise sin 'grimme' sko.

- Hvis I kun viser min sko, som er grim, så viser I kun en del af mig. Hvis I kun viser mit ansigt, så er det en anden del. I viser en lille del og kalder det for verden, sagde han i Deadline.

Herhjemme blev Hans Rosling landskendt, da han tilbage i 2015 forklarede flygtningestrømmen fra Syrien med æbler, hvilket du kan se i videoklippet herover - et klip, der gik viralt og blev delt tusinder af gange.

- Over hele verden bruger millioner af mennesker vores værktøjer og deler vores vision om et faktabaseret verdensbillede, som alle kan forstå. Vi ved, at mange vil blive ked af denne meddelelse. Hans er ikke længere i live, men han vil altid være med os, og hans drøm om et faktabaseret verdensbillede vil vi aldrig lade dø, skriver de to øvrige medstiftere af Gapminder Anna R. Rönnlund og Ola Rosling.

FacebookTwitter