Den berygtede seriemorder "Golden State Killer" tilstår 13 mord

I mere end et årti terroriserede Joseph James DeAngelo Jr. staten Californien.

74-årige Joseph James DeAngelo Jr., der grundet corona-restriktioner havde visir ligesom hans advokat, blev kørt ind i kørestol. (Foto: Fred Greaves © Scanpix)

Opdateret 30/6 2020: En tidligere version af artiklen efterlod det indtryk, at Joseph James DeAngelo Jr. fik sin dom i går. Det er ikke korrekt. Tilståelsessagen begyndte i går, mens selve dommen først ventes i august.

I dag begyndte retssagen mod den berygtede seriemorder The Golden State Killer langt om længe.

På retssagens første dag erkendte den 74-årige pensionerede politimand og vietnamkrigsveteran Joseph James DeAngelo Jr. sig skyldig i det første af i alt 13 mord, han begik mellem årene 1973-1986.

For at undgå dødsstraf vil han i løbet af retssagen indrømme mordet på 13 ofre, samt en lang række andre forbrydelser. Deriblandt 50 voldtægter, ulovlig våbenbesiddelse og frihedsberøvelse.

En politibetjent hjalp Joseph James DeAngelo Jr. med kørestolen, da han skulle ind i retssalen. (Foto: Fred Greaves © Scanpix)

På grund af corona-restriktioner om plads, kommer retssagen til at foregå i California State Universitetet i Sacramento. Samme universitet, hvor Joseph DeAngelo i 1972 fik sin kandidatgrad i

strafferet
, ifølge avisen LA Times.

I perioden 1973-1986 begik han sine forbrydelser i staten Californien, men først i 2001 kunne politiet slå fast, at der var tale om den samme gerningsmand bag de mange forbrydelser.

I 2013 fik den dengang stadig ukendte gerningsmand tilnavnet "The Golden State Killer" af den nu afdøde krimiforfatter Michelle McNamara. Hun dedikerede en stor del af sit liv på at finde frem til

gerningsmanden
- og hendes bog om sagen er blevet til HBO-serien "I'll be gone in the dark". Golden State er et kælenavn for Californien.

Der gik dog årtier fra den første forbrydelse blev begået, til Joseph James DeAngelo Jr. blev anholdt for forbrydelserne.

I 2018 blev Joseph James DeAngelo Jr. anholdt, efter at hans DNA-profil blev fundet på mindst tre ofre. (Foto: Fred Greaves © Scanpix)

Udnyttede gammelt dna-spor

Politiet fandt frem til ham via moderne dna-teknologi.

I 2017 oprettede politimanden Paul Holes en falsk profil på GEDmatch.com - en privatejet slægsforskningshjemmeside med millioner af brugere. Her uploadede han dna-profilen fra sæd, der var fundet i et offer tilbage i 1980. Men grundet teknologien dengang var det ikke muligt at spore dna-profilen, som man kan i dag.

Efter flere måneder fandt politiet frem til Joseph DeAngelo, der viste sig at have forbindelser til flere af morderens gerningssteder.

Det vakte politiets mistanke, der indsamlede dna-prøver fra forskellige ting: Spyt fra sodavandsdåser, brugte plastre eller andet, hvor der kunne findes blod, spyt, sæd, hår eller hud.

Ved hjælp af prøverne fandt de frem til, at hans dna-profil var identisk med dem, som man havde fundet på mindst tre af ofrene.

Den 24. april 2018 blev Joseph James DeAngelo Jr. anholdt.

Og i dag, to år senere og over 46 år efter den første forbrydelse, er retssagen mod "The Golden State Killer" altså endelig gået i gang.

Et par af tilhørerne står op, imens Joseph DeAngelo erkender sine forbrydelser. (Foto: Fred Greaves © Scanpix)
Facebook
Twitter