'Den dårligste præsident nogensinde': Flere af Trumps egne partifæller vender sig mod ham

Endnu en republikansk stemme har meldt sig i koret af kritikere før præsentation af mulig rigsretssag mandag.

Arnold Schwarzenegger kalder Donald Trump for 'den dårligste præsident nogensinde' i en tv-tale, der er gået viralt på de sociale medier. (Foto: GONZALO FUENTES © Scanpix)

En velkendt skikkelse fra det republikanske parti har vendt sig mod Donald Trump. Efter den amerikanske kongres onsdag blev stormet af Trump-tilhængere.

Denne gang er det ‘The Governator’, der har fået nok. Skuespilleren Arnold Schwarzenegger, der fra 2003 til 2011 var republikansk guvernør i Californien.

I en syv minutter lang video-tale, som han har offentliggjort på sin twitter-profil, tager han kraftigt afstand til den afgående præsident.

- Præsident Trump er en falleret leder. Han går over i historien som den dårligste præsident nogensinde. Det gode er, at han inden længe er så ligegyldig som et gammelt tweet. Men hvad skal vi gøre med de folkevalgte, der muliggjorde hans løgne og forræderi, spørger han i video-talen, der i stort antal er blevet delt på sociale medier.

Kritik fra andre republikanere

Dermed stiller han sig på linje med flere republikanske politikere, der i weekendens løb også har taget afstand fra Trump. Og endda opfordret ham til at gå af eller træde tilbage, før han den 20. januar officielt overdraget præsidentembedet til Joe Biden.

Det gælder blandt andre den republikanske senator i Alaska.

- Han vil kun blive siddende på grund af titlen. Han vil kun blive på grund af sit ego. Der er brug for, at han gør det rigtige, men jeg tror ikke, at han er i stand til at gøre noget godt, siger hun til Anchorage Daily News.

Også Pennsylvanias senator har opfordret Trump til at gå af.

- Jeg tror, at det bedste for vores land er, at præsidenten træder tilbage og går væk så snart som muligt, siger Pat Toomey ifølge tv-stationen NBC.

Sent søndag føjede tidligere udenrigsminister Colin Powell sig til listen. Han var udenrigsminister under den republikanske præsident George W. Bush fra 2001 til 2005.

- Jeg kan ikke længere kalde mig selv for republikaner, siger han til CNN.

Forsøger at stoppe Trump

Reaktionerne kommer samtidig med, at demokratiske politikere ad to spor forsøger at stoppe Donald Trumps præsidentielle og politiske karriere.

Dels ved at aktivere den 25. forfatnings-tilføjelse, der gør det muligt at afsætte en præsident.

Dels ved en rigsretssag mod præsidenten. Det er ventet, at anklageskriftet i en sådan sag vil blive præsenteret mandag.

I sin tv-tale opfordrer Arnold Schwarzenegger også til et juridisk efterspil mod de republikanere og andre Trump-støtter, der eventuelt var medvirkende til, at kongressen blev stormet. Måske endda Donald Trump selv.

- De personer, der bragte os til dette utilgivelige tidspunkt i historien, bør holdes ansvarlige, siger Arnold Schwarzenegger.

Onsdagens optøjer rystede USA:

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter