Den første europæer mister livet til Ebola

En ældre spansk præst har mistet livet til den dødelige ebola-virus efter at være blevet smittet i Liberia.

Her ses en isolationsafdeling på et hospital i Liberia, hvor læger og nødhjælpsarbejdere kæmper for at inddæmme ebola. (Foto: Handout © Scanpix)

En 75-årig spansk præst er død, efter at han som den første europæer blev smittet med den meget dødelige ebola-virus i Vestafrika, oplyser sundhedsmyndighederne i den spanske hovedstad, Madrid.

Miguel Pajares blev fløjet hjem til Spanien fra Liberia 7. august efter at være blevet smittet i forbindelse med sit arbejde for en ngo i det vestafrikanske land.

Han blev fløjet hjem sammen med en kollega, nonnen Juliana Bohi, der imidlertid ikke er smittet med virussen.

Uprøvet medicin taget i brug

Der findes ingen kendt vaccine imod ebola, som smitter ved kontakt med blod eller andre kropsvæsker fra inficerede mennesker. Også flagermus kan bære virussen og smitte folk.

Siden udbruddet er det dog kommet på tale at benytte vacciner, der endnu ikke er testet til bunds på mennesker.

Blandt andet har den amerikanske læge Kent Brantly, som blev smittet med ebola i Liberia, givet sig selv et nyt serum, der umiddelbart har virket positivt.

Over 1.000 er døde

Lægerne i Madrid forsøgte sig også med serumet i behandlingen af Miguel Pajares, men det viste sig altså, at det ikke kunne redde den ældre præst.

Det seneste udbrud af ebola menes at have kostet 1013 personer livet, oplyser Verdenssundhedsorganisationen (WHO). Særligt Liberia, Sierra Leone og Guinea er hårdt ramt.

Også i Nigeria er flere personer blevet konstateret smittet under udbruddet, der betegnes som det værste af sin slags nogensinde.

Dødstallet har passeret 1000, efter at 52 personer er blevet konstateret døde af virussen i sidste uge, oplyser WHO.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er risikoen for, at ebola-virus kommer til Danmark, meget lille.

 • Ebola er virkelig. Lad os forhindre ebola i at sprede sig. Det er teksten på denne plakat, der er ophængt imellem to træer foran rådhuset i Liberias hovedstad Monrovia. (Foto: Ahmed Jallanzo © Scanpix)
 • Den 25. juni blev dette billede taget af et ebola-hospital i Guinea. WHO kræver nu international handling. (Foto: Cellou Binani © Scanpix)
 • Og her ses grænsen imellem det øvrige hospital og isolationsfaciliteterne, teltene i baggrunden, ved hospitalet Donka i Guinea. (Foto: Cellou Binani © Scanpix)
 • Lægerne på hospitalerne ramt af smitten, må tage alle forholdsregler, for ikke selv at blive smittet med sygdommen. (Foto: Seylou © Scanpix)
 • Alt udstyr skal holdes rent. Støvler og handsker hænger her til tørre, efter at være desinficeret med klor. (Foto: Zoom Dosso © Scanpix)
 • Ebolaudbruddet er gået fra at være en lokal smitte til at blive en synlig trussel i hverdagen. Her går en mand på gaden i Sierra Leone i beskyttelsesdragt og med disinfektionsvæske i dunken den 10. juli. (Foto: Stringer © Scanpix)
 • Også alle dragter skal have en tur med klor. Ebolavirussen smitter igennem kropsvæsker såsom blod, spyt og andre sekreter. (Foto: Ahmed Jallanzo © Scanpix)
 • Alt skal desinficeres, for at sikre at smitten ikke spreder sig. Her befinder vi os på et hospital i Liberia i begyndelsen af juli. Men ifølge Læger uden Grænser skal befolkningens oplysningsniveau hæves for at komme sygdommen til livs. (Foto: Ahmed Jallanzo © Scanpix)
 • WHO og Læger uden Grænser har begge opfordret til at øge indsatsen for oplysning til befolkningerne i de ebolaramte lande. Derfor er der nu også hængt plakater op med instruktioner i, hvordan man begrænser smitten. Billedet er taget den 30. juli. (Foto: Handout © Scanpix)
 • Oplysningskampagnen for at begrænse ebolasmitten er stadig i fuld gang. Her er en vandpost i Liberia til at vaske hænder. (Foto: Ahmed Jallanzo © Scanpix)
 • Siden sygdommen brød ud, har det været svært at dæmme op for smitten. Det skyldes ifølge Læger uden Grænser, at folk opholder sig i deres hjem, og ikke søger hjælp på hospitaler. (Foto: Ahmed Jallanzo © Scanpix)
 • Flere steder i Vestafrika har det medført protester fra lokalsamfund, at deres land skulle bruges til at begrave døde ebolaramte. Her er militærpolitiet i Liberia sat ind, for at opretholde ro og orden. (Foto: Ahmed Jallanzo © Scanpix)
 • Her er det liberianske militærpoliti på vej ud for at sørge for, at et lokalsamfund nær Johnsonsville ikke forhindrer begravelsen af ofre for ebolasmitten. (Foto: Ahmed Jallanzo © Scanpix)
 • Her ses endnu en isolationsafdeling på et hospital. Her er det UNICEF, der har leveret materialer til et telt i Liberia. I Liberia er 281 døde af ebola, mens tallet er oppe på 286 i Sierra Leone og 363 i Guinea. 2 er også døde i Nigeria. (Foto: Handout © Scanpix)
 • Den amerikanske læge Kent Brantly blev i sit arbejde med ebola selv smittet. han blev derefter fragtet til USA under massiv isolation. (© Scanpix)
 • Den 2. august blev den ebolasmittede amerikanske læge fragtet til USA. Ebola var da for første gang på det amerikanske kontinent, og det medførte stor opmærksomhed fra medierne. (Foto: Stan Honda © Scanpix)
 • En spansk præst blev også smittet med sygdommen, og skulle den 7. august transporteres til sit hjemland for at blive behandlet. (Foto: Inaki Gomez © Scanpix)
 • Præsten ligger fuldstændig forseglet på en båre, mens han transporteres til det spanske hospital. Billedet er taget af det spanske forsvarsministerium. Og så var ebolavirussen også på europæisk jord. (Foto: Inaki Gomez © Scanpix)
 • I Tyskland er man begyndt at lave øvelser i at håndtere sygdommen, hvis ebolasmitten skulle sprede sig til landet. Der er headsets og mikrofoner indbygget i beskyttelsesdragterne, så lægerne kan kommunikere effektivt med hinanden. (Foto: Boris Roessler © Scanpix)
 • De smittede amerikanere blev transporteret hjem i disse omgivelser. (Foto: Branden Camp © Scanpix)
 • Og sådan ser det amerikanske system ud udefra. Systemet kan også forhindre luftbårne sygdomme i at sprede sig under transporten. (Foto: Branden Camp © Scanpix)
 • Sådan så faciliteterne ud i London, den 6. august, hvor de øvede sig på indlæggelsen af en ebolasmittet patient på Royal Free Hospital. (Foto: Lean Neal © Scanpix)
 • Hvis man er indlagt med ebola i Sierra Leone, ser det sådan ud. Dette er hospitalet. (Foto: Handout. © Scanpix)
 • Og her er den konkrete vejledning i, hvordan man forhindrer ebola i at sprede sig: Find patienter og diagnosticer dem, isoler og overvåg patienten i 21 dage, husk beskyttelsesdragten og sikre begravelsesmetoder. (Foto: Jewel Samad © Scanpix)
 • Sådan ser den ud, den det hele handler om. Billedet er af ebolavirus, og er taget med et transmissions-elektronmikroskop. (Foto: Frederick A. Murphy © Scanpix)
1 / 25

/ritzau/Reuters