Den formodede Bitcoin-skaber trækker i land

Australieren Craig Wright vil alligevel ikke fremlægge beviser for, at han har skabt online-betalingssystem.

Der er i øjeblikket 15,5 millioner bitcoins i omløb. Hver enkelt af den virtuelle valuta har en værdi på omkring 449 dollar - omkring 2918 kroner. (Foto: DAVID GRAY © Scanpix)

Det vakte stor international opmærksomhed, da den australske entreprenør Craig Wright stod frem og hævdede, at han var skaberen af online-betalingssystemet Bitcoin.

Der har i flere år været spekuleret i, hvem Bitcoin-bagmanden er, og Wright havde lovet at fremlægge "usædvanligt bevismateriale". Men det afviser han nu.

Online-betalingssystemet blev første gang beskrevet i 2009 i en rapport forfattet af en, der kaldte sig selv Satoshi Nakamoto. Det er teknologisk sofistikeret, som er baseret på samme type matematik, som regeringer og militær anvender til at afkryptere koder.

Den hemmelighedsfulde Wright siger nu, at han ikke er stærk nok til at udholde offentlighedens søgelys, og der rejses nu tvivl om, hvorvidt han har sagt sandheden.

Han lægger dog ikke afstand til sin påstand om, at han er Satoshi Nakamoto.

- Jeg troede, at jeg kunne gennemføre det og lægge mange års anonymitet og legen skjul bag mig, men jeg har ikke modet, siger han og afviser at ville fremlægge de nøgler, som i begyndelsen var afgørende for udviklingen af Bitcoin.

De to amerikanske magasiner Wired og Gizmodo har tidligere skrevet, at identiteten på skaberen var Craig Wright. Men den australske forretningsmand, der ejer en række selskaber, en bitcoin-bank og en bitcoin-børs, har ikke selv stået frem.

Bitcoins er i dag accepteret som betaling for en lang varer og tjenesteydelser. Systemet offentliggør alle transaktioner for at forhindre snyd og kriminalitet.

/ritzau/Reuters

Facebook
Twitter