Den franske præsident provokerer IS ved at kalde terroristerne for 'Daesh'

Terrorgruppen hader, når det officielle Frankrig kalder dem for Daesh i stedet for Islamisk Stat.

Den franske præsident François Hollande med sin forgænger Nicolas Sarkozy den 15. november 2015. (Foto: Stephane De Sakutin © Scanpix)

Da den franske præsident François Hollande lørdag aften talte til nationen efter terrorangrebene i Paris, sagde han blandt andet, at Frankrig "vil være nådesløs over for barbarerne fra

Daesh
".

Men hvad betyder

Daesh
?

Kort fortalt er

Daesh
en betegnelse for Islamisk Stat. Det er et løst akronym for Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL). Navnet bliver hyppigt brugt af fjender af IS, da det på arabisk har flere betydninger.

Ifølge France24 er det også et korrekt akronym for terrorgruppens fulde arabiske navn, "al-Dawla al-Islamiya al-Iraq wa al-Sham". Men samtidig kan

Daesh
også forståes som et
ordspil
og en krænkende betegnelse. Alt efter hvordan det udtales på arabisk, kan det også betyde "at trampe på og knuse" eller "en selvretfærdig der tvinger sine holdning ned over andre".

Ifølge amerikanske NBC News har terrorgruppen IS truet med at skære tungen af dem, der bruger betegnelsen

Daesh
om Islamisk Stat. De kan ikke lide betegnelsen, da det berøver dem deres selvfremstilling, og dermed rangerer dem på lige fod med andre terrorgrupper - ikke som en selvstændig stat.

Den franske udenrigsminister Laurent Fabius har tidligere fortalt, hvorfor man i det officielle Frankrig bruger betegnelsen

Daesh
, når man referer til IS.

- De er en terrorgruppe og ikke en stat. Jeg anbefaler, at man ikke bruger betegnelsen Islamisk Stat, fordi det udtværer linjerne mellem islam, muslimer og islamister, sagde Laurent Fabius ifølge France24 i 2014.