Den gamle garde sendes ud ved parlamentsvalg i Ukraine

Det giver præsidenten mulighed for at indfri sine politiske løfter.

Ukraines præsident Volodymyr Zelenskij og Dmytro Razumkov, formand for præsidentens parti Folkets Tjener, glæder sig over de foreløbige valgresultater. (Foto: Tatyana Zenkovich © Scanpix)

Præsident Volodimir Zelenskijs parti, 'Folkets Tjener', står til at blive vinderen af dagens parlamentsvalg i Ukraine.

Det viser den første officielle valgstedsmåling fra Ukraines Centrale Valgkomite, der giver partiet 43,9 procent af stemmerne ved parlamentsvalget.

Partiet står dermed til at blive størst, og valget bekræfter den kurs, der blev udstukket ved præsidentvalget i april, siger Matilde Kimer, DR's korrespondent i Rusland og Ukraine.

Det tyder på et godt valg for præsident Volodymyr Zelenskij. (Foto: Tatyana Zenkovich © Scanpix)

- De to valg er forbundne. Dagens valg viser, at det er Zelenskijs vej, de stadig skal. Det er vigtigt for ham, for han er nødt til at have parlamentets opbakning. Har man til gengæld det, så har man store beføjelser til at rykke både udenrigs – og indenrigspolitisk.

Valgstedmålingerne tyder på en udskiftning i Ukraines parlament, som indtil nu har været domineret af politikere, der er vokset op i det daværende Sovjetunionen, og som har været en del af det politiske system, som præsidenten gerne vil reformere.

Dog viser de foreløbige valgstedsmålinger kun, hvordan stemmerne fordeler sig på de parlamentsmedlemmer, der skal plukkes fra partilisterne.

Det er omkring halvdelen af medlemmerne, der tages herfra. Resten behøver ikke nødvendigvis at være fra et parti og stiller ikke op landsdækkende, men i hver sin geografiske kreds i Ukraine.

Dem siger valgstedsmålingerne endnu intet om.

Samarbejde mellem en komiker og en rockstjerne

Selvom valgstedsmålingerne tyder på et godt valg til Zelenskij, ser det altså ikke ud til, at det lykkes ham at få absolut flertal.

Zelenskij vil derfor forsøge at sikre sig et politisk flertal, for uden 50 procent af stemmerne er det politiske manøvrerum begrænset.

Rockstjernen og lederen af partiet Stemme, Sjatoslav Vakartjuk, poserer for pressen efter at have stemt ved dagens valg. (Foto: Vasily Maximov © Scanpix)

En koalitionspartner skal bakke op om hans løfte om at rydde ud i korruptionen i landet og gennemføre en række reformer.

Og den koalitionspartner har Zelenskij, der er tidligere komiker og tv-skuespiller, allerede udset sig. Han har inviteret partiet 'Stemme' til forhandlinger om at danne regering, som er ledet af rockstjernen Sjatoslav Vakartjuk.

Partiet er en oplagt regeringspartner, da de ligesom Zelenskij selv er nye i politik, siger Matilde Kimer.

- Partiet 'Stemme' deler samme ambition om at ændre politisk kurs og kultur i landet. Man går efter folk, der har rene hænder rent politisk. Derfor er de en oplagt koalitionspartner.

Bremset af parlamentet

Siden Volodimir Zelenskij blev indsat i maj, har han ikke ændret det store. Han har nemlig indtil videre været bremset af parlament, hvor hans politiske modstandere har haft flertal.

Raya Girenko smider sin stemmeseddel i en mobil stemmeboks. (Foto: Tatyana Zenkovich © Scanpix)

Derfor udskrev han parlamentsvalg straks efter han tiltrådte posten.

Men dagens valg giver den forholdsvis nye præsident mulighed for at indfri sine politiske løfter og vælge de ministre, han ønsker.

Ifølge valgstedsmålingerne bliver Ukraines næststørste parti 'Oppositionsplatformen', der ledes af en nær allieret med Putin.

Dem har Zelenskij dog afvist at danne koalitionsregering med, men de behøver heller ikke blive en hovedpine for Zelenskij, hvis han kan samle over 50 procent af stemmerne ved at samarbejde med Stemme, siger Matilde Kimer.

- Oppositionsplatformen vil selvfølgelig prøve at spænde ben, men hvis han får et flertal, så behøver man ikke spørge dem til råds. Han vil styre uden om oppositionsblokken, fordi han betragter dem som skurkene, som selv er en del af det korrupte system.

Facebook
Twitter