Den græske kystvagt efterlod Amjad midt på havet: 'De ser os som monstre'

Grækenland bruger mere og mere hårdhændede metoder for at holde folk ude af EU.

(Foto: © Mads Køngerskov)

Med en slange fra et bildæk om livet satte 24-årige Amjad Naim sig i midten af maj i en gummibåd med 34 andre migranter og flygtninge og sejlede fra den tyrkiske kyst mod Europa.

Mange timer senere kunne han og de andre se kysten på den græske ø Samos.

Hans mål var nået. Troede han.

- Jeg var så glad, fordi jeg havde overvundet den farlige tur, siger Amjad Naim, som filmede en video til sin palæstinensiske hustru, som har opholdstilladelse i Holland.

På videoen, som Amjad viser mig på et lille værelse i den tyrkiske kystby Izmir, sender han håndkys til sin hustru fra gummibåden.

24-årige Amjad Naim betalte en menneskesmugler for at krydse Middelhavet. Han nåede helt til den græske kyst, da kystvagten omringede ham og hans medpassagerer. (Foto: © Mads Køngerskov)
24-årige Amjad Naim betalte en menneskesmugler for at krydse Middelhavet. Han nåede helt til den græske kyst, da kystvagten omringede ham og hans medpassagerer. (Foto: © Mads Køngerskov)

Men de seneste måneder har den græske kystvagt ifølge en lang række vidner og kilder taget nye, hårdhændede metoder i brug for at holde gummibådene og deres passagerer ude af EU.

Metoder, som eksperter peger på, kan være en overtrædelse både af pligten til at hjælpe folk i havsnød samt retten til at søge asyl.

'De ødelagde motoren og slog mig'

Amjad Naim siger, at gummibåden, han sad i, blev omringet af fem kystvagtsskibe ud for Samos. Bevæbnede græske mænd ombord på et af skibene forsøgte at ødelægge gummibådens motor med en bådshage og trak båden ind til kystvagtens skib.

Ifølge Amjad Naim skød mændene varselsskud i vandet.

- Jeg blev slået med bådshagen på armen. Jeg råbte, at jeg var palæstinenser og søgte asyl. Men de tog bare alle vores ting og så satte de os ned i to små, orange redningsflåder uden mad eller drikke. Det var som om, de så os som monstre og ikke flygtninge, siger Amjad Naim, der på det tidspunkt havde gemt sin mobiltelefon i sine underbukser.

Det er ikke muligt at dokumentere Amjad Naims fortælling om varselsskud og slag. Men det, som skete bagefter, har han filmet på sin mobiltelefon.

Du kan se optagelserne her:

Blev trukket i reb af kystvagt

Én optagelse viser, hvordan en orange gummi-redningsflåde, som Amjad Naim nu sidder i, bliver trukket i et langt reb bag et græsk kystvagtsskib væk fra den græske kyst.

I et nyt klip bliver rebet tilsyneladende kappet, og migranterne og flygtningene i den orange redningsflåde råber: "De skar rebet over!".

- Den græske kystvagt prøver at sænke os. Der er børn her. Film vandet inde i båden! Se vandet! råber en mand på en af Amjad Naims mobiloptagelser, hvor man tydeligt kan se havvandet, der er trængt ind i redningsflåden.

Efterladt på havet uden motor

Den græske kystvagt efterlader de to firkantede redningsflåder på havet uden hverken motor, vand eller mad og sejler væk.

- Vi råbte til dem, at de skulle komme tilbage, og at der var børn i båden, men de sejlede bare væk. Redningsflåden var som en ballon, der bare drejede om sig selv, så ja, jeg var bange, siger Amjad Naim, der ligesom de fleste andre på båden ikke kan svømme.

Hans historie er ikke usædvanlig. Det tyske medie Der Spiegel har undersøgt Amjad Naims historie og flere videoer fra lignende episoder. Også mediet Deutsche Welle og Bellingcat har verificeret flere videoer og konkluderer, at maskerede mænd tilknyttet den græske kystvagt med magt har taget motorerne fra gummibåde fyldt med migranter og flygtninge, og på forskellige måder har forsøgt at drive gummibådene tilbage mod Tyrkiet.

I små værelser i den tyrkiske kystby Izmir planlægger flygtninge og migranter rejsen over Middelhavet. Amjad og hans syriske bekendte Hanad er begge blevet stoppet af den græske kystvagt, men vil forsøge rejsen igen. (Foto: © Mads Køngerskov)

I marts kom det desuden frem, at fartøjschefen på et dansk skib, der hjælper den græske kystvagt med at patruljere i det græske farvand, nægtede at følge en græsk ordre om at slæbe en gummibåd tilbage mod Tyrkiet, fordi vedkommende vurderede, at det satte folks liv i fare.

Syrisk far: 'Folk faldt i vandet'

I den tyrkiske by Izmir møder jeg adskillige flygtninge og migranter med historier, der minder om Amjad Naims.

Izmir er centrum for Tyrkiets menneskesmugler-industri. Redningsveste kan købes i butikker på gaderne, og i usle værelser eller billige hoteller forsøger afghanere, syrere, afrikanere og andre migranter og flygtninge at komme til Europa over vandet.

Se menneskesmuglernes boder i Izmir herunder:

30-årige Muhammad Abdelaziz fra Syrien har med sin kone og to børn betalte for nyligt en smugler for at komme til Grækenland over havet. Men ud for øen Kos blev båden opdaget af den græske kystvagt, fortæller han.

Muhammed Abdulaziz siger, den græske kystvagt ødelagde motoren på den gummibåd, han forsøgte at krydse Middelhavet i og tvang den tilbage til Tyrkiet. (Foto: © Mads Køngerskov)
Muhammed Abdulaziz siger, den græske kystvagt ødelagde motoren på den gummibåd, han forsøgte at krydse Middelhavet i og tvang den tilbage til Tyrkiet. (Foto: © Mads Køngerskov)

- Der kom to skibe, som sejlede meget stærkt. De brugte et reb til at ødelægge vores motor. Det var voldsomt og nogle faldt i vandet, men blev reddet op. Børnene ombord skreg, siger Muhammed Abdelaziz, der fortæller, at gruppen ligesom i Amjad Naims tilfælde kom ombord kystvagtens skib og fik taget deres ting, hvorefter de blev sat tilbage i en gummibåd og så sendt tilbage til den tyrkiske kyst.

Frivillig: 'Grækerne er blevet mere brutale'

Ifølge organisationer, der følger strømmen af migranter og flygtninge over Middelhavet, er den græske kystvagt blevet mere hårdhændet over for gummibådene i løbet af i år – specielt efter, at Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, i slutningen af februar annoncerede, at Tyrkiet ikke længere ville gøre noget for at stoppe migranter og flygtninge fra at forsøge at krydse grænsen til Grækenland.

Rubar Kurt arbejder med at hjælpe flygtninge og migranter, der kommer i havsnød på Middelhavet. I år er den græske kystvagt blevet meget voldsommere over for bådene, siger han. (Foto: © Mads Køngerskov)

Rubar Kurt har i flere år arbejdet som frivillig i Izmir-området, hvor han tager imod alarmopkald fra flygtninge og migranter i havsnød og forsøger at få kystvagten til at redde dem i land.

- Vi har hele tiden fået rapporter om, at den græske kystvagt forsøger at skræmme gummibåde til at vende om. Men i år er det eskaleret kraftigt. Det er helt tydeligt, at grækerne er blevet mere brutale, siger Rubar Kurt.

Men andre vil mene, at grækerne bare forsøger at beskytte deres grænse?

- Men det, de gør, sætter folk i livsfare. Hvis man synes, det er ok at dræbe ubevæbnede folk for at beskytte sin grænse, så kan man selvfølgelig godt mene det. Jeg synes, det er umoralsk.

Far har pakket tasker til nyt forsøg

Syriske Muhammad Abdulaziz har tænkt sig at prøve turen igen over Middelhavet. Familiens tasker står pakket i deres lille værelse. Klar til hvis menneskesmugleren ringer og siger, hans båd er klar til at sejle.

Syriske Muhammad Abdulaziz viser, hvordan hans tasker konstant er pakkede, hvis en smugler ringer og siger, der er plads til ham og hans familie på en gummibåd til Europa. (Foto: © Mads Køngerskov)

Jeg spørger ham, hvorfor han vil risikere sine to små børns liv, når han ved, hvor farlig turen er.

- Jeg kan ikke vende tilbage til Syrien, og jeg kan ikke få officiel arbejdstilladelse her i Tyrkiet. Jeg har arbejdet 14 timer i dag for hundrede kroner, fordi det er illegalt. Jeg kan dø af sult og fattigdom her eller dø på havet. På havet er der i det mindste håb, siger han.

Drev rundt på vandet i timevis

Da Amjad Naim blev efterladt af den græske kystvagt i en redningsflåde uden motor eller mad og drikke, vidste han ikke, hvad han skulle gøre. Den lille, orange flåde drev tilfældigt rundt, mens flere ombord ifølge Amjad Naim begyndte at dehydrere i varmen og var ved at miste bevidstheden.

Efter omkring fire timer blev de samlet op af et skib fra den tyrkiske kystvagt og sendt til et detentionscenter for migranter og flygtninge.

Amjad: Jeg vil prøve igen

Jeg møder ham på et lille værelse i Izmir, hvor han sammen med en syrisk bekendt og planlægger endnu et forsøg på at krydse Middelhavet. Selvom antallet af folk, der forsøger turen er faldet i år på grund af corona-epidemien, er 71 døde på ruten mellem Tyrkiet og Grækenland alene i år.

24-årige Amjad Naim siger, at han er klar til igen at forsøge at komme til Europa. (Foto: © Mads Køngerskov)

- Her i Tyrkiet har jeg ingen fremtid, og jeg kan ikke vende tilbage til Palæstina. Så min eneste mulighed er at prøve igen, selvom det er farligt, siger Amjad Naim, der oprindeligt stammer fra Gaza, hvor han tidligere er blevet såret i et bombeangreb.

Er det ikke sikrere at blive her i Tyrkiet, hvor der ikke er krig?

- Jeg kan ikke få arbejdstilladelse her, så vi kan kun blive ansat illegalt til en sulteløn, selvom jeg har læst jura. Og min hustru er i Holland, siger Amjad Naim, der siger, at det ikke er lykkedes ham at blive familiesammenført med hans palæstinensiske hustru.

I stedet ringer han til sin menneskesmugler. Smugleren lover, at der snart vil sejle en ny båd mod Grækenland.

Rettelse: På et tidspunkt fremgik det i artiklen, at der var tale om den tyrkiske kystvagt, hvilket var en fejl.