Den konservative milliardær David Koch er død

Den amerikanske erhvervsmand David Koch, en af verdens rigeste personer, er død, 79 år gammel.

David Koch ejede sammen med sin bror Charles firmaet Koch Industries. (Foto: REUTERS/Lucas Jackson © REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

Milliardæren David Koch, konservativ donor og en af verdens rigeste mænd, er død. Det skriver BBC.

Amerikaneren var ifølge Forbes' liste over de rigeste personer den 11. rigeste i verden. Han var samtidig også kendt som stordonor til det republikanske parti i USA. Han blev 79 år.

Sammen med sin bror Charles ejede han Koch Industries, et energi- og kemikaliefirma. David Koch stoppede med at lede organisationen sidste år på grund af skrantende helbred, skriver NBC News.

Brødrene var med til at opbygge et stort netværk af konservative donorer, der blandt andet har arbejdet for at påvirke politikere i retning mod en mindre stat og mere frihandel.

Stillede op som præsidentkandidat

I 1980 stillede David Koch op som præsidentkandidat for det libertarianske parti, The Libertarian Party, og fik med sin medkandidat en procent af stemmerne.

Han og hans bror Charles har trods deres konservative tilhørsforhold ikke haft et synderligt godt forhold til USA's præsident Donald Trump. De tog blandt andet afstand til præsidenten, fordi hans opgør med andre lande har ført til højere toldsatser.

- Globalisterne Koch-brødrene, der er blevet en total vittighed i rigtige republikanske kredse, er imod en styrket grænse og stærk handel. Jeg har aldrig søgt deres støtte, for jeg har ikke brug for deres penge eller dårlige idéer, skrev Trump sidste sommer på Twitter som reaktion på brødrenes afstandstagen.

David Koch brugte en del af sin formue på at støtte kunst og kultur, blandt andet med en donation på 100 millioner dollar til New York City Ballet, der i dag har til huse i David H. Koch Theater.

/ritzau/

FacebookTwitter