'Den kraftigste nogensinde': Så voldsomme ødelæggelser efterlader orkanen Dorian

Orkanen har forladt Bahamas og truer nu USA's østkyst, hvor flere hundrede tusinde er evakueret.

  • Se de voldsomme ødelæggelser på Abaco-øerne på disse luftfotos. (Foto: MICHELLE COVE/TRANS ISLAND AIRWA © Scanpix)
  • Det er primært øerne Great Abaco og Grand Bahama, der er blevet skadet - og det er på førstnævnte, at billederne er taget. (Foto: MICHELLE COVE/TRANS ISLAND AIRWA © Scanpix)
  • Østatens primære økonomiske muskel, øen New Providence, står nogenlunde uskadt, og det er herfra, at ressourcer til genopbygning skal udgå fra, fortæller premierministeren. (Foto: MICHELLE COVE/TRANS ISLAND AIRWA © Scanpix)
  • Der er mindst syv dødsfald og 25 sårede - alle på Great Abaco. (Foto: SOCIAL MEDIA © Scanpix)
  • Både besøgende journalister og myndighederne fortæller om, at situationen er værre, end man forventede. (Foto: TERRAN KNOWLES/OUR NEWS BAHAMAS © Scanpix)
  • Turisme står for 60 procent af Bahamas' økonomi, og myndighederne frygter, at det kan tage år, før sektoren er genopbygget. (Foto: TERRAN KNOWLES/OUR NEWS BAHAMAS © Scanpix)
  • Stormens øje passerer p.t. Cape Canaveral i Florida med vindstyrker op mod 177 kilometer i timen. Den bevæger sig nordpå med 11 kilometer i timen, og mange områder i især South Carolina er evakueret. (Foto: SOCIAL MEDIA © Scanpix)
1 / 7

Orkanen Dorian har siden søndag hærget øgruppen Bahamas som den kraftigste orkan nogensinde og efterladt mindst syv døde. Myndighederne frygter dog, at det tal stiger.

Kategori 5-orkanen gik i land på øerne Great Abaco og Grand Bahama, hvor den har efterladt voldsomme ødelæggelser i sin vej.

- Det er den største, nationale krise i vores lands historie, sagde Bahamas' premierminister Hubert Minnis om ødelæggelserne.

Det skriver CNN.

Ifølge Hubert Minnis er omkring 60 procent af alle hjem på Great Abaco beskadiget, mens de fleste havne er ødelagt, og næsten alle både sunket.

Orkanen bevægede sig kun omkring 48 kilometer på 30 timer og lå derfor længe over samme landområder i øgruppen og hærgede.

Slår 90 år gammel "rekord"

Hovedstaden Nassau undslap direkte kontakt med orkanen, men det samme kunne beboerne i øgruppens næststørste by, Freeport, ikke prise sig lykkelige for. Dorian bevægede sig således tværs over øen Grand Bahama og efterlod store dele af øen oversvømmet.

- Vi bevægede os lidt omkring i regnen, og der bemærkede vi, at områder var oversvømmet, som aldrig før har været oversvømmet - og vi har været her i 30 år, fortalte Kendra Clarke, en lokal beboer, til CNN.

(Artiklen fortsætter under grafikken)

Før Dorian var østatens værste orkan fra 1932, hvor en kategori 5-orkan drev forbi med vindstyrker på op mod 257 kilometer i timen. Dorian blæste med knap 300 kilometer i timen ved Great Abaco, skriver Washington Post.

Da Katrina ramte New Orleans i 2005 var det til sammenligning en kategori 3-orkan med vindstyrker på omkring 200 kilometer i timen.

Frygter orkanen i USA

Onsdag morgen har orkanen trukket sig nordvest på og truer ud for Floridas kyst, hvor den sender kraftig vind ind over land. Orkanen er nedgraderet til en kategori 2-orkan i mellemtiden, men har stadig vindstyrker på op mod 177 kilometer i timen.

Dorian forventes dog ikke at gå i land i Florida - det frygter myndighederne til gengæld, at den kunne gøre omkring Charleston i South Carolina og Wilmington i North Carolina.

I South Carolina er omkring 244.000 personer allerede flygtet fra kystbyer for at komme i sikkerhed.

- Den tredobbelte trussel i form af stormflod, voldsom regn og voldsom vind kan oversvømme Charleston og resten af South Carolinas kystområder - det er der ingen tvivl om, advarer Charlestons borgmester, John Tecklenburg, til Channel 5

Han anbefaler alle, der har oplevet oversvømmelser inden for de sidste fire år, at lade sig evakuere og søge tilflugt længere inde i landet.

(Kom på en flyvetur gennem orkanen Dorians øje. Optagelserne er fra i går.)