Den mormonske kirke åbner op for homoseksuelle efter fire års udstødelse

Beslutningen kommer i en tid, hvor kirken kæmper med at skaffe nye medlemmer.

Den mormonske kirke har cirka 16 millioner medlemmer på verdensplan. (Foto: Jim Urquhart © Scanpix)

I USA har mormonerne eller Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige torsdag valgt at tilbagerulle en række regler mod homoseksuelle, som kirken indførte i 2015.

Det betyder blandt andet, at børn af homoseksuelle nu igen må blive døbt og indviet i kirken, hvilket ellers har været forbudt de sidste fire år.

Indtil nu har kirken krævet, at børnene flyttede ud af deres forældres hjem og tog afstand fra alle former for homoseksuelle forhold samt blev godkendt af kirkens øverste ledere, før de kunne blive optaget i den mormonske tro. De skulle desuden være fyldt 18 år.

Derudover risikerede homoseksuelle mormoner, der er gift, at blive udstødt - den regel er nu også rullet tilbage.

Dallin H. Oaks annoncerede i 2015 kirkens stramninger overfor homoseksuelle. (Foto: Jim Urquhart © Scanpix)

Beslutningen blev annonceret af kirkens førsteformand, Dallin H. Oaks, der understreger, at homoseksualitet stadig er en "seriøs overtrædelse" i den mormonske tro.

- Vi kan ikke ændre herrens doktrin, men vi vil gerne have at vores politik tager højde for dem, der kæmper med livets udfordringer, siger han ifølge New York Times.

- Vi vil gerne mindske det had og den strid, der fylder så meget i dag.

Vil tilpasse sig mainstream kristendom

Beslutningen om at opbløde reglerne kommer i en tid, hvor kirken kæmper med at omvende flere til den mormonske tro.

- Vi har ikke haft færre konvertitter i 30 år, siger mormonen Matthew Martinich til det amerikanske medie Religion News.

- Det er meget bekymrende.

For otte måneder siden annoncerende kirkens præsident, Russel M. Nelson, at han havde modtaget en åbenbaring om, at kirken ikke længere skulle referes til som 'mormoner', men i stedet dens fulde navn, Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige.

Selvom væksten blandt mormoner går langsomt, er det én af de hurtigst voksende religioner i amerikansk historie, skriver CBN. (Foto: GEORGE FREY © Scanpix)

Ifølge flere observatører er torsdagens opblødning af anti-homoregler et tegn på, at kirken forsøger at tilpasse sig amerikansk mainstream kristendom, skriver New York Times.

- På den ene side prøver kirken at finde ud af, hvordan den kan holde fast i sine unge medlemmer og forblive en stor kirke i det 21. århundrede, siger Amanda Hendrix, professor i historie ved Montana State University.

- Men på den anden side vil den gerne beholde sin identitet.

1500 meldte sig ud

Antihomo-reglerne, der blev vedtaget i 2015, var en mavepuster for mange i kirken og fik 1500 medlemmer til at melde sig ud i protest.

Samtidig har flere af de tilbageværende medlemmer haft svært ved at forene sig med reglerne og er derfor lettede over, at de nu er rullet tilbage.

- Det føltes ikke som noget, der stemmer overens med Jesus' lære, siger Marshall Nelson, redaktør på magasinet Mormon Women Outlet til New York Times.

En anden mormon, Kristine Anderson, fortæller til samme medie, at hun blev stærkt såret og græd i flere dage, da reglerne blev vedtaget. Selvom reglerne nu er rullet tilbage, er hun stadig frustreret.

- Der er så mange, der var imod dem, men vi blev set som blasfemikere, fordi man ikke må være uenig med profeten, siger hun.

Den mormonske kirke har cirka 16 millioner medlemmer på verdensplan.

I Danmark er der cirka 4500 medlemmer.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk