Den pæne og den politiske: De to forskellige slags førstedamer

Menneskerettigheder, skønhed og dannelse. De amerikanske førstedamer har defineret deres roller vidt forskelligt.

Eleanor Roosevelt og Jacqeline Kennedy. Et amerikansk præsidentpar skal være en idealforestilling om et ægteskab og familieliv - selv om historien rummer mange eksempler på det modsatte.

Til efteråret rykker en ny amerikansk præsident ind i Det Hvide Hus - og dermed får USA også en ny førstedame.

En rolle, som i modsætning til præsidentens ikke er defineret. Det er altså op til den enkelte førstedame (eller førstemand, hvis den næste præsident kommer til at hedde Hillary Clinton) at forme sin nye rolle.

Dr.dk har spurgt Jørn Brøndal, der er lektor i amerikansk historie på Syddansk Universitet om, hvad en førstedames rolle egentlig er. Svaret er, at der findes to slags førstedamer: De politiske og de traditionelle.

- Jackie Kennedy startede en tradition. Hendes rolle var ukontroversiel, og hun bar flot tøj. Hun blev en førstedame med en kultiveret indgang til livet. Eleanor Roosevelt var som Hillary Clinton politisk, men hun var også sin mands forlængede samvittighed i politik, siger Jørn Brøndal om Eleanor Roosevelt, der efter Anden Verdenskrig skrev et udkast til det dokument, der skulle blive til Verdenserklæringen om Menneskerettighederne.

Hvad enten den næste førstedame eller førstemand bliver af den ene eller anden slags, skal vedkommende passe på med at blive for politisk.

Det har blandt andet Michelle Obama måttet sande:

- Da hun under sin mands valgkamp i 2008 sagde, at hun nu for første gang i sit voksenliv var stolt af sit land, fik hun en over snuden. Hun har måttet tillære sig rollen som førstedame, siger Jørn Brøndal.

  • Jørn Brøndals top fem over vigtigte førstedamer:
  • Eleanor Roosevelt (førstedame fra 1933 til 1945) og Hillary Clinton (førstedame fra 1993 til 2001): - De indtog begge en politiserende rolle og vovede at være mere kontroversielle. Hillary Clinton spillede en prominent rolle i Bill Clintons sundhedsreform, selv om den blev forkastet.
  • Jackie Kennedy (førstedame fra 1961 - 1963): - Hun stod for en kultiveret og dannet indgang til rollen som førstedame.
  • Edith Wilson (førstedame fra 1915 til 1921): - Hun er blevet fremhævet som en, der bag kulisserne overtog sin mand Woodrow Wilsons basisfunktioner, da han blev ramt af en hjerneblødning i 1919.
  • Barbara Bush (førstedame fra 1989 til 1993): - Hun fremstod som en moderlig type, der kunne sætte sine børn på plads!