Den spanske højre-nationalisme slår rødder

Det højre-nationalistiske parti VOX har for alvor slået rødder forud for søndagens valg i Spanien.

VOX stormer frem på den politiske scene i Spanien og står til at få pladser i parlamentet for første gang nogensinde. (Foto: Marcelo Del Pozo © Scanpix)

Musikken skratter ud gennem højttalerne. Varevognen arbejder sig langsomt op gennem gaden, forbi politibiler og politifolk i gang med en anholdelse, forbi kebabbaren og halalslagteren. Gaden er fyldt med mennesker, de fleste fra Afrika. VOX står der med store bogstaver på siden af bilen.

Jesús og Germán stemmer begge på det højrenationale parti VOX. (Foto: Kim Dang Trong © Kim Dang Trong - dangtrong.com/contact)

Her i El Ejido ved alle, hvem VOX er. Det er her, frøet til Spaniens nye politiske parti blev sået, slog rødder og fik plads til at vokse. El Ejido ligger i Almería-provinsen i regionen Andalusien - Spaniens sydøstlige hjørne - Europas grøntsagsskuffe. Hver dag fragter tusindvis af lastbiler tonsvis af frugt og grøntsager herfra og op gennem Europa.

I vintersæsonen produceres langt over halvdelen af Europas samlede forbrug lige her. Frugt og grønt, som er dyrket, passet og høstet af migranter. Ud af ca. 80.000 indbyggere i El Ejido er en tredjedel migranter.

- Vi har brug for migranter. Men den nuværende regering sørger ikke for, at indvandringen er legal, at der er orden i tingene, siger grøntsagsavleren Jesús Álvarez. Han stemmer på VOX ved valget på søndag – det nye højre-nationalistiske parti i Spanien.

Det er ikke første gang, at et nationalistisk parti til højre for midten vinder frem og tager stemmer fra de traditionelle, etablerede partier. Denne gang sker det i Spanien.

Overraskelsen i Andalusien

Det kun seks år gamle parti VOX havde indtil for nylig ingen folkevalgte repræsentanter i de spanske politiske institutioner. Men et lokalvalg i Andalusien i december vendte op og ned på den situation.

VOX fik omkring 11 procent af stemmerne. I El Ejido fik partiet hver tredje. Det betød, at VOX kunne sætte sig på 12 af de 109 sæder i det lokale parlament. Og det betød også, at man for første gang siden Francos fald nu har et parti fra det yderste højre i det politiske landskab igen.

I Spanien har de oplevet en stigning i antallet af migranter, der kommer til landet, mens Italien og Grækenland har mærket en massiv nedgang i antal migranter, der kommer til de to lande, siden flygtninge- og migrantkrisen var på sit højeste i 2015. (Foto: BORJA SUAREZ © Scanpix)

- Det overraskede alle, siger Carsten Humlebæk, der er lektor i spanske samfundsforhold ved CBS.

- Det var både en overraskelse, at de blev så store, men også at der var så mange stemmer til højre for midten. Højrefløjspartierne har aldrig haft magten i Andalusien og kun været tæt på et par gange, siger han.

Men på trods af det overraskende resultat er der alligevel en logisk forklaring på, hvorfor gennembruddet for VOX startede lige netop i Andalusien, siger han.

- Det er en af de hårdest ramte regioner. Der er høj arbejdsløshed og meget indvandring. Det er især på deres kyster, folk kommer ind med gummibåde, og døde folk skyller i land. Det er dér, man har mærket indvandringen hårdest på egen krop.

"For Spanien!"

Selvom migration optager VOX, er det ikke det tema, der er øverst på deres dagsorden - modsat VOX's søsterpartier i resten af Europa. Det er derimod konservative mærkesager – såsom at fjerne fri abort – og den nationalistiske tanke om ”Spanien frem for alt”. Og netop denne tankegang er blusset op efter den vedvarende krise i den spanske region Catalonien.

- Siden de catalanske separatister for alvor begyndte at kæmpe for deres projekt, har vi generelt set en stigning i spansk nationalisme, siger Carsten Humlebæk.

Et af partiet VOX's mærkesager er, at de vil suspendere selvstyret i Catalonien. I 2017 gik hundredtusinder på gaden i Catalonien. Her er det et billede fra Barcelona, da demonstrationerne var på sit højeste. (Foto: ALBERT GEA © Scanpix)

Netop konflikten i Catalonien er et af de største temaer op til valget. Det afspejler sig også i VOX's valgmateriale, hvor partiet har samlet det, de kalder ”de 100 vigtigste punkter fra VOX til Spanien”. Her lyder det første punkt;

”Det catalanske selvstyre skal suspenderes, indtil kupmagerne har lidt totalt nederlag og (disse) er udrenset fra de civile og retslige myndigheder.”

Men det handler om mere end debatten om Cataloniens selvstændighed. Det handler om Spaniens historie og identitet. De nationale helte skal fremhæves og hyldes, som de selv udtrykker det i de 100 punkter.

- Spanien er et land, der tilsyneladende har svært ved at være stolt af sig selv og sin egen fortid. Man længes efter at have noget at være stolt af og kunne samles om en glorværdig fortid, siger Carsten Humlebæk.

Der skal kæmpes for at finde den nationale stolthed frem igen. En kamp, VOX vil gå forrest i. Por España – for Spanien – som deres slogan lyder.

Under hele valgkampen har man kunnet høre VOXs tilhængere råbe "por España" (for Spanien) i kor til valgmøder landet over.

En af dem, der har tilsluttet sig kampen for Spanien er Germán Maldonado. Han har et godt liv, sit eget byggefirma, kone og børn. Han tilhører en familie, der i generationer har stemt på det borgerlige, konservative parti Partido Popular. Men det er slut nu:

- Jeg er træt af korrupte politikere, der ikke har blik for almindelige menneskers liv, som ikke kæmper for os. Folk kalder mig fascist på gaden, fordi de ved, jeg stemmer på VOX. Men jeg er ligeglad.

VOX udfordrer de traditionelle partier

Den højredrejning, VOX har tilført det politiske landskab i Spanien, har drejet resten af højrefløjen med - både Partido Popular og Ciudadanos.

Det har de gjort i et forsøg på at mindske tabet af vælgere, siger lektor i spanske samfundsforhold ved CBS, Carsten Humlebæk.

- Der er et opbrud på højrefløjen, hvor utilfredse konservative vælgere søger hen til nye partier. Og de mest utilfredse vælger at stemme på VOX.

Den utilfredshed kan Germán Álvarez genkende.

- Det gamle topartisystem, hvor Spanien enten blev regeret af Partido Popular eller socialisterne fra PSOE, er slut nu. Folk vil prøve noget nyt.

Ifølge den spanske avis El País’ seneste meningsmåling ser det også ud til, at Germán får sit ønske opfyldt. Her står VOX til at få hele 12,5 procent af stemmerne på landsplan og dermed gentage succesen fra valget i Andalusien.

- Det viser også, at der er en generel utilfredshed med, hvordan det politiske landskab ser ud i øjeblikket, siger Carsten Humlebæk og påpeger, at der lige nu tegner sig et billede af, at socialisterne fra PSOE bliver ved magten.

- Hvis de tre partier (red. VOX, Partido Popular og Ciudadanos) ender med at få mandater nok til at kunne danne regering, så gør omstændighederne, at Partido Popular ikke kan være for fintfølende med, hvem man bliver støttet af. Og man vil hellere have magten end undgå VOX, siger Carsten Humlebæk.

Partileder i det højrenationale parti VOX, Santiago Abascal, ses her til et partimøde i byen Toledo tidligere i april. (Foto: Sergio perez © Scanpix)

Han tror dog, det vil være usandsynligt at se VOX få direkte indflydelse og tage del i en regering. Men et godt valg – det skal de nok få.

- Jeg har i virkeligheden stadig lidt svært ved at fatte det, men det ser ud som om, de kommer til at klare sig rigtig godt og brage ind i det spanske parlament – dog med lidt forsinkelse, siger Carsten Humlebæk.

Forsinkelsen skyldes, at der i maj både er regions- og kommunevalg og et europaparlamentsvalg, der skal afholdes. Og efter Carsten Humlebæks vurdering betyder det, at de politiske kampe med al sandsynlighed bliver udskudt, til efter alle valgene er afholdt.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter