'Den største årsag er festerne': Amerikanske universiteter lagt ned af covid-19

USA oplever stigende smittetal i en lang række stater centreret omkring universiteterne.

Blandt de studerende på SDSU har der været stor spredning af coronavirus. I videoen kan du måde studerende, som har en mistanke om, hvor smitten stammer fra.

Studerende på skateboards kører stadig op og ned af “College Avenue” ved San Diego State University, SDSU, i det sydlige Californien. Men ofte er destinationen ikke en forelæsning, fitnesscentret eller en fest med vennerne - men derimod et coronatestcenter som universitetet har etableret.

SDSU har nemlig en af Californiens største koncentrationer af coronasmitte og er blevet et skrækeksempel på en udvikling, der rammer store dele af USA:

Universiteter har set en enorm spredning af corona i efterårssemesteret.

Det kommer samtidig med, at en lang række stater ser stigende smittetal og frygt for en anden bølge af covid-19.

- Det er virkelig skidt. Vi har mange smittede, og nu er det nået dertil, hvor folk frygter for deres sikkerhed, fortæller den studerende Jamal Aytes, som DR møder på College Avenue.

De amerikanske universiteter har ofte mange tusinde studerende, som bor tæt sammen på campus. Tit bor de med flere roommates på samme sovesal eller på kollegier med mange beboere på lidt plads.

Det har skabt grobund for massiv spredning af corona-virusset.

Ifølge en opgørelse fra New York Times af 1.700 amerikanske universiteter har de registreret over 171.000 tilfælde siden slutningen af juli.

- Desværre tog vi ikke vores forholdsregler i starten af semesteret. Der var ikke nok fokus på at holde afstand. Både de studerende og universitetet tog at for let på det, fortæller den studerende Thaila Morgenstern.

SDSU har haft omkring 1.200 registrerede smittede ud af de 34.000 studerende siden semesterstart 24. august. Situationen på universitetet er så skidt, at storbyen San Diego og oplandet har været tæt at komme på guvernørens sorte liste, hvilket vil betyde, at byen skulle indføre strammere restriktioner overfor for eksempel barer og restauranter.

Det ser dog ud til at være afværget, og al undervisning på SDSU foregår nu online.

Smittede hentes i golfvogn

Når de studerende på campus får deres positive testresultat, starter en helt bestemt procedure, som styres af universitetet:

  • De får først besked på at pakke en taske med fornødenheder.

  • Så bliver de hentet at en mand iført hazmat-suit - en beskyttelsesdragt.

  • Den studerende bliver placeret på en golfvogn bag ved manden i beskyttelsesdragten, der kører golfvognen.

  • Den studerende fragtes til en bestemt bygning, hvor de isolerede studerende placeres i hver deres rum.

På de sociale medier deler de isolerede studerende deres oplevelser inde fra bygningen.

- Jeg fik et angstanfald, da jeg hørte om mit testresultat. Efter at have pakket en taske blev jeg hentet af manden i hazmat-dragten og kørt på en golfvogn hen til isoleringsbygningen, fortæller en af de unge i en TikTok-video, mens hun viser rundt i sin isoleringslejlighed.

De amerikanske studerende skal helst isoleres på campus istedet for at sendes hjem. Hvis de tager hjem, risikerer de at smitte familien og dermed sprede virussen yderligere.

De amerikanske universiteter er blevet kritiseret for ikke at have taget situationen seriøst nok ved semesterstart. De havde for meget fysisk undervisning og for få retningslinjer, lyder kritikken. Men de studerende bærer selv en stor del af ansvaret - sådan lød det ihvertfald fra de studerende, som DR mødte ved SDSU:

- Den største årsag er festerne. Det er uden tvivl festerne, som er skyld i de mange tilfælde, siger Maddison Martin, der lige er startet som “freshman” - førsteårselev på SDSU.

- Vi festede i vildskab, vi afholdt kæmpe fadøls-fester og tog det slet ikke seriøst i starten af semesteret, fortæller Jamal Aytes.

- Vi har tendens til at være meget selviske, eftersom vi ikke er i den aldersgruppe, der kommer i problemer med sygdommen, siger Sarah Rieken.

På grund af den store spredning har mange universiteter måtte stoppe eller mindske den i forvejen minimale fysiske undervisning.

- Det er helt sikkert en meget anderledes college-oplevelse. Vi mangler hele det sociale aspekt ved at gå på universitetet, fortæller Thaila Morgenstern.

SDSU har været et af de områder med størst koncentration af coronasmitte i hele Californien. (Foto: Peter Keldorff- DR)
SDSU har været et af de områder med størst koncentration af coronasmitte i hele Californien. (Foto: Peter Keldorff- DR)

Stigning i store dele af USA

Men det er absolut ikke kun de unge på USAs universiteter, der smittes i høj grad. Landet over ses en enorm stigning i corona-tilfælde og USA frygtes på vej ind i en anden bølge af covid-19.

Selvom nogle mener, at første bølge aldrig rigtig blev afsluttet.

- Jeg håber, at de nye stigende tal får amerikanerne til at indse, at vi kan ikke tillade, at dette sker. Fordi vi er nu på vej ned af en vej, hvor det kun bliver værre og værre. Og det er den dårligste situation at stå i, når vi nu er på vej ind i de køligere måneder, udtalte USAs førende epidemiolog, Anthony Fauchi, forleden.

USA har haft over syv millioner smittede og 216.000 tusind dødsfald. Selvom de amerikanske universiteter har set en stor stigning i smittede, så har der været få dødsfald blandt de unge studerende.

- Vi har virkelig dummet os med alle de fester og ved at vi ikke tog det seriøst. Covid var kun for de gamle, sagde vi i starten af semesteret. Men nu har vi fundet ud af, hvordan det virkelig hænger sammen, fortæller Jamal Aytes, studerende på San Diego State University, til DR.

Facebook
Twitter